PET NALJEPŠIH HRVATSKIH PLANINARSKIH DOMOVA

PET NALJEPŠIH HRVATSKIH PLANINARSKIH DOMOVA

Građeni objekti u planinama vrlo su važni za funkcioniranje planinarstva i outdoor turizma jer omogućavaju smještaj i okrjepu izletnicima i planinarima koji ih posjećuju. Svojom arhitekturom i estetskim izgledom prilagođeni su surovim planinskim uvjetima, a svojom tradicijom i poviješću unose u dušu posjetitelja onu nemjerljivu dozu šarma, romantike i poštovanja. Bezbroj puta smo na društvenim mrežama vidjeli idilične fotografije kućica u planini u koje možemo otići da pobjegnemo „od svih i svega“, ali malo ljudi zna da nije potrebno ići u Alpe jer takvih kućica u Hrvatskoj imamo na svakoj planini, a nismo toga niti svjesni. Ovdje ćemo opisati pet najljepših planinarskih domova u Hrvatskoj, a na vama je da ih posjetite!
Matej Perkov
Matej Perkov
5 min
prije 7 m

PLANINARSKI DOM RISNJAK

Medvednica iznad Zagreba odvajkada je popularna destinacija za izletnike te kolijevka zagrebačkog planinarstva, identiteta i kulture. Kada je sljemenska šuma prekrivena asfaltom, tako se i grad preselio u planinu. Izletnika je bezbroj, a planinarski domovi počeli su sličiti restoranima. Najzad su se počeli otvarati i restorani i kafići identični onima u gradu, pa ljubitelji prirode više nisu znali kamo da krenu i gdje da pronađu utočište. Na Medvednici postoji još nekoliko oaza mira u kojima planinari mogu uživati u autentičnom okružju kao prije 40 godina, a jedna od tih lokacija svakako je planinarski dom Risnjak koji se nalazi između Grafičara i Mikulića. Drveno zdanje u alpskom stilu u vama izaziva osjećaj dobrodošlice i ovdje se osjećate kao svoj na svom, a ne kao gost u restoranu. Stolovi ispred doma često su zauzeti pa ćete svoje mjesto morati potražiti unutra, gdje će vas prvo dočekati jedna umiljata maca. Prvo što ćete primijetiti je autentičan miris planinarskog doma: miris starog drveta, miris dima i vatre, miris znojnih majica koje se suše oko peći, a naposljetku  – miris hrane. I to kakve: grah, kobasice, restani krumpir, kolači… Sve domaće, spravljeno rukama vrijednih kuharica i posluženo s ljubavlju. Razumiju oni planinarsku glad jer treba se dovde i popeti! Potpuni doživljaj na Risnjaku imat ćete kada začujete veselu svirku „Cinkuša“, a svaka namjera da odete kući ili nekamo dalje neobjašnjivo će nestati…

Sveti Jakov, dom kojim se Dinara ponosi

PLANINARSKI DOM SV. JAKOV

Naša najviša planina Dinara do prije nekoliko godina gotovo da i nije imala planinarskih objekata, no onda se pomalo počelo graditi na sve strane. Kada se izgradilo nekoliko planinarskih domova i skloništa, počelo je dolaziti i više ljudi. Svima je poznat planinarski dom Brezovac koji se nalazi na putu za naš najviši vrh Sinjal, no bravi biser planinarske arhitekture nalazu se na visoravni Vrdovo još nekoliko kilometara nakon sela Gornji Bitelić. Riječ je o prekrasnom planinarskom domu Sv. Jakov na 1001 m koji se pomalo osamljen nalazi podno vrha Mali Maglaj. U zidanici  je prekrasno uređena blagovaonica, dok se na katu nalazi spavaonica s dvadesetak kreveta.

Dom su uredili i za njega se brinu planinari iz PD Sveti Jakov iz Bitelića, a brojni gosti koji ovdje dođu zadivljeni su simbiozom prirode, planine i kuće s koje puca lijep pogled na okolno područje. Iako, mnogi bi rekla da je najljepši pogled s terase direktno na pečenjaru koja je vikendima stalno u pogonu, dok se zamamni mirisi nošeni povjetarcem šire do gladnih nosnica umornih planinara. Iako ovdje možete doći autom, neki će se odlučiti na hodačku turu iz mjesta Rumin Panj, dok je sam dom odlično ishodište za uspone na Mali Maglaj i Troglav. Za prehranu je potrebno najaviti se domaru prije dolaska! Interijerom doma dominira drvo, a navečer ćete slatko zaspati osluškujući vjetar s Dinare.

Planinarski dom na Jankovcu

PLANINARSKI DOM JANKOVAC

Jankovačka priča započela je davno u srcu Papuka, slavonske planine koja krije mnoga blaga i oduševljava svakog planinara koji je posjeti. Za uređenje jankovačke visoravni koja se nalazi na 470 m zaslužan je Josip Janković, voćinski vlastelin koji je krajem 19. stoljeća započeo s opsežnim intervencijama u krajobrazu. Oblikovao je dolinu, uredio tri izvora i usmjerio planinski potok prema stijeni s koje se danas obrušava 30 metara kao veličanstveni slap Skakavac. Prvi planinarski dom sagradili su entuzijasti iz Osijeka, koji se ubrzo pokazao kao mali jer je Jankovac postao popularan i privlačio veliki broj izletnika. Dom je dograđen i proširen, pa u 2. svjetskom ratu zapaljen. Nakon obnove bilo je dosta problema oko održavanja velikog zdanja, tako da je dom 2002. preuzela tvrtka „Hrvatske šume“ i uredila interijer. Lijepa recepcija, blagovaonica, spavaonice i društvene prostorije odaju visoku razinu usluge koja se pruža planinarima i izletnicima, ali cijene su itekako pristupačne. Osim što je na glasu kao možda i najuređeniji dom u Hrvatskoj, vrijednost ovog planinarskog doma njegova je okolica. Poučna staza sa staklarskim grobljem, Čaruginom špiljom i grobnicom grofa Jankovića atraktivna je i odraslima i klincima, a slap Skakavac veličanstven je u bilo koje doba godine. Dom se nalazi 15-ak km od Velike, a odlično je ishodište za vrhove Papuk, Ivačka glava i Češljakovački vis.

Planinarski dom Umberto Girometta u zimskom izdanju

PLANINARSKI DOM UMBERTO GIROMETTA

Planina Mosor iznad Splita oduvijek je privlačila ljubitelje prirode i mira koji su bježali iz vreve „najluđeg grada na svitu“, a temelji planinarskog doma postavljeni su 1929. godine na 868 m. Dom je izgrađen dvije godine kasnije, a radovima je rukovodio prof. Umberto Girometta po kojem dom danas nosi ime. Na golom terenu oko doma posađeno je nekoliko tisuća sadnica borova, većina njih je nažalost izgorjela u nedavnom velikom požaru koji je zahvatio velik dio Mosora. Dom je spašen te nedavno obnovljen vrijednim rukama volontera koji su ovdje na svojim leđima donijeli materijal, alat i madrace za nove krevete. Naime, do planinarskog doma ne vodi cesta, već isključivo pješačka staza iz sela Sitno Gornje. U 2. svjetskom ratu dom je služio kao bolnica i štab Mosorskog partizanskog odreda, a danas je važno okupljalište splitskih planinara i izletnika.

Opskrbni magarac Škegro u svom životu prenio je tone materijala...

Opskrbu doma jedno vrijeme vršio je popularni magarac imena Škegro, a kultni domari, nažalost pokojni, bili su braća Miki i Bugi koje će „Mosoraši“ vječno pamtiti kao ikone ove planine. Livada Ljuvač pored planinarskog doma već nekoliko godina poprište je zanimljivog „Mosor film festivala“ koji privlači velik broj ljubitelja planinarskog filma. Današnji dom posebno je drag Splićanima, ali i planinarima iz cijele Hrvatske koji itekako cijene požrtvovan rad onih koji su pridonijeli njegovoj obnovi i održavanju. Dom nema stalnu ponudu hrane, ali kuhinja se može koristiti. Nemojte se iznenaditi ako se probudite oko devet umjesto u sedam kako ste planirali. Zidovima još kao da odjekuje Bugijev veseli glas „Niste vi ništa prespavali, nego ste spavali taman koliko vam je trebalo!“.

SCHLOSSEROV DOM NA RISNJAKU

Nakon što smo spomenuli dom Risnjak na Medvednici, moramo spomenuti i dom na planini Risnjak unutar istoimenog Nacionalnog parka, možda i najljepši vrh Gorskog kotara. Kada planinarima spomeneš Risnjak, gotovo svi do jednog u glavi odmah zamisle gorde stijene s neizostavnim prizorom kućice ispod njih. Već dugi niz godina vrh Risnjak i planinarski dom podno njega žive u simbiozi i s vremenom su postali jedno. Planinari pohode Risnjak još od 19. stoljeća, a 1931. započela je gradnja doma koja se susretala s brojnim problemima: od nedostatka novca i materijala, do dopreme tog istog materijala na mjesto gradnje do kojeg se moglo doći samo planinarskom stazom. Ceste nije bilo – u isto vrijeme to je bila i vrhunska čarolija planinske romantike, ali i problem za graditelje. Nažalost, tijekom 2. svjetskog rata dom je zapaljen, a obnova je krenula 1951. godine. Izgrađen je lijep zidani dom, a materijal je dopremljen mazgama i konjima. Idiličnu sliku planinarske ekspanzije pomutio je manjak entuzijazma jer se pokazalo da je izgradnja doma jedan korak, a održavanje ovakvog objekta u surovim zimskim uvjetima planine nešto drugo. Krov od drvene šindre ubrzo je počeo trunuti zbog velike vlage i snijega, a zgrada je stalno iziskivala nekakve poprave. Osamdesetih je dom bio u derutnom stanju, je je Hrvatski planinarski savez poduzeo veliku akciju obnove. Mnoga društva odustala su od održavanja koje se pokazalo kao veoma zahtjevno, tako da velike zasluge za današnje održavanje doma pripadaju vrijednoj domaćici Vesni Devčić koja drži četiri ugla kuća, dok njen muž ponekad izađe van i nahrani simpatičnog lisca koji se odaziva na ime Pablo. Prekrasna livada oko doma s koje se pruža lijep pogled na stijene Risnjaka i 30-ak minuta udaljen vrh omiljeno je destinacija planinara s Kvarnera, ali i cijele Hrvatske. Planinarski dom koji se nalazi ovdje na 1418 m nije samo utočište za planinare i izletnike, već i jedan kulturni fenomen koji promiče brojne tradicijske vrijednosti utemeljene na održivom planinskom turizmu. Važno je istaći kako ovaj dom ima i „zimsku sobu“, prostoriju s uvijek otključanim vratima u koju se mogu skloniti oni najzagriženiji koji Risnjak posjećuju i zimi. Najkraći prilaz domu je 1.15 h pješačenja s lokacije Cajtige koja se nalazi na šumskoj cesti.