Prometna pravila koja treba poštovati svaki biciklist

Prometna pravila koja treba poštovati svaki biciklist

Karmen Korda
Karmen Korda
2 min
prije 9 m

O razlozima što češćeg korištenja bicikla kao prijevoznog sredstva već smo pisali (link). Prednosti su brojne i sve ih je više ljudi svjesno. Ipak, prije nego se upustimo u samu vožnju nije na odmet ponoviti neka pravila kojih smo se obvezni pridržavati i prisjetiti se koju opremu je potrebno imati i u kojim uvjetima. Neki se svakodnevno voze ne poštivajući nikakva pravila i/ili ne koristeći ni minimum obvezne opreme. Takvo neodgovorno ponašanje u prometu, a biciklisti jesu sudionici prometa, nije samo kažnjivo, već je i iznimno opasno, kako za same bicikliste, tako i za ostale sudionike u prometu.

Kuda se kretati i u kojem smjeru?

Vozači bicikla dužni su se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika. Biciklistička traka označeni je dio kolnika, dok je biciklistička staza izgrađena prometna površina namijenjena za promet bicikala koja je odvojena od kolnika. Obje su obilježene prometnim znakom. Što se smjera vožnje tiče, biciklisti su se obvezni kretati desnom stranom kolnika, odnosno u smjeru kretanja ceste, a na traci ili stazi za dvosmjerni promet bicikala, desnom stranom trake ili staze u smjeru kretanja. U slučaju da nema obilježenog traka na kolniku, biciklist je dužan kretati se što bliže desnom rubu kolnika, naravno, na sigurnoj udaljenosti da ne ugrožava ni sebe ni druge sudionike prometa. Ako se dva ili više vozača bicikala kreću u skupini, dužni su kretati se jedan iza drugoga.
Autocestom, brzom cestom i cestom namijenjenom isključivo za promet motornih vozila ne smiju se kretati bicikli.

Osvjetljenje i signalizacija

Noću, a danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.
Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. Kako bicikli nemaju ugrađene pokazivače smjera, takozvane „žmigavce“ , obvezni su laganim pokretom ruke pokazati smjer u kojem žele nastaviti vožnju i tako pravovremeno najaviti svoju akciju ostalim sudionicima u prometu. Također, svaki bicikl mora biti označen jednim ili dva simetrična svjetla (naprijed bijele boje, stražnja /pozicijska crvene boje), jednim ili dva simetrično postavljena netrokutasta katadioptera crvene boje na stražnjoj strani, na prednjoj i stražnjoj strani svake pedale katadiopterom jantarne boje, reflektirajućim tijelima koja reflektiraju svjetlost bijele ili žute boje na bočnim stranicama kotača te uređajem za davanje zvučnih signala.

Sigurnost i zaštita

Bicikl mora biti opremljen kočnicom za svaki kotač i to naprijed mora biti ručna kočnica. Vozači bicikla mlađi od 16 godina moraju na glavi nositi zaštitnu kacigu, a starijima od 16 godina se preporučuje nošenje kacige. Vožnja bicikla s alkoholom iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka ili pod utjecajem droga ili lijekova, kažnjivo je. Korištenje mobitela u vožnji također je zabranjeno. Vozač vozila za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjio mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom. Mobitel se može koristiti za vrijeme vožnje ako se upotrebljava naprava koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke.