Savjeti: Evo što smo spakirali za 7 dana istraživanja otoka kajakom

Savjeti: Evo što smo spakirali za 7 dana istraživanja otoka kajakom

Andrea Šalinović
Andrea Šalinović
2 min
prije 12 m

Kada se pakiramo za neku avanturu svaki dekagram može predstavljati potencijalni problem, ili u smislu zauzimanja prostora ili prevelike težine koju treba nositi sa sobom. Svaki komad se važe i ne nosi se ništa što nije prijeko potrebno. Makar se ne odlučili za ovakav vid ljetovanja, iz potonjeg popisa možete iščitati nekoliko praktičnih savjeta koji se poslužiti ne samo za kajakaške ture već i za pakiranja za svaki boravak u prirodi.

1. Hrana i voda (i sve što uz njih ide)

Osnovne ljudske potrebe za hranom i vodom moraju biti prve zadovoljene pa hrana i voda zaizimaju najveći dio naše “prtljage”. Planirana ruta kojom smo naumili ići, obuhvaća nenaseljene otoke, tako da nismo u mogućnosti svakodnevno obnavljati zalihe. Obzirom na visoke temperature, sunce i more, količina vode je najmanje dvije litre dnevno po osobi, a za hranu smo birali visoko energetske namirnice kao što su suho voće, orašasti plodovi, zobene pločice. Osim toga birali smo konzervirane i suhe obroke koji se ne mogu pokvariti. Ne zaboravite na začine, koji će oplemeniti svako jelo! Nosili smo naravno i plinsku kartušu te posuđe.

2. Oprema za spavanje

Nakon dugog dana veslanja, treba se dobro i odmoriti. Šator, podloga i vreća za spavanje tako su dio osnovne opreme. Gotovo je suvišno napominjati kako smo birali laganu opremu manjih dimenzija, koja je kompaktna kada je sklopljena i ne zauzima puno mjesta.

3. Odjeća

Nisam sigurna da li ovu točku uopće nazvati odjeća :), obzirom se pakiranje iste svelo na jedne kratke hlačice, dvije kratke majice (od kojih je jedna za spavanje), nekoliko kupaćih kostima u kojima ćemo ionako provesti većinu dana, jednu dugu majicu i čarape u slučaju hladnijih večeri te nezaobilaznu majicu i šešir s UV zaštitom. Ovo je svakako najvažnija stavka “garderobe”, jer sunce u ovo doba godine nije milostivo prema nama. Također treba spomenuti ručnike. Uobičajeni ručnici su predebeli i zauzimaju previše prostora, stoga smo se odlučili na ručnike od mikrovlakana koji se jako kompaktni, imaju veliku moć upijanja, a brzo se suše.

4. Kozmetika

U skladu s minimiziranjem svih potrepština i ova kategorija je svedena na minimum. Četkica za zube i pasta su obavezne, a uz to jedan univerzalni šampon i krema (jer sunce isušuje kožu) te nekoliko bočica kreme s najvišim zaštitnim faktorom. Nismo zaboravili ni balzam za usne s UV zaštitom, a našlo se tu i dvije bočice spreja protiv komaraca i krpelja, obzirom ćemo spavati u prirodi. Uobičajena rutina za njegu lica, tijela i kose će se morati strpiti do povratka.

5. Tehnologija

Iako bježimo od civilizacije, nekih civilizacijskih dosega se nismo spremni odreći. To je prvenstveno mobilni uređaj koji je većinom bilježio sve ono što smo doživjeli jer signala uglavnom nema, a kako ih je potrebno i puniti tu su obavezni punjači te eksterni punjači, jer, pogodili ste, na nenaseljenim otocima nema struje. Mobilni uređaj u tihim otočkim noćima će poslužiti i kao radijski prijemnik, jer svaka avantura treba svoju glazbenu podlogu, zar ne?

6. Sigurnost

Iako smo svi iskusni plivači, kod ovakvih avantura uvijek treba biti spreman na najgore. Iz tog razloga svi imamo prsluk za spašavanje, koji će dobro doći kao dodatna zaštita u slučaju prevrtanja.

7. Vodootporne torbe

Gotovo sve što nosimo, a što voda ili vlaga mogu uništiti ili smočiti, spremili smo u vodootporne torbe, iako je većina toga bilo smješteno u komori kajaka. U velike torbe išla je odjeća i dio hrane koji nije primjereno pakiran, a tehniku smo spremili u one manje. Svakako preporučam uzeti manju torbicu za mobitel koja ide oko vrata, kako bi mobilni uređaj uvijek bio zaštićen, ali opet na dohvat ruke kada treba zabilježiti sve one prizore od kojih zastaje dah.