Savjeti: Higijena u planini

Savjeti: Higijena u planini

Planinarenje je vrlo atraktivan hobi ne samo za one koji su navikli na robinzonski stil života (barem vikendom), već i za one kojima je bizarna pomisao da odu u prirodu na nekoliko dana i ne tuširaju se, ne presvlače i ne peru zube… Evo nekoliko savjeta za održavanje higijene koji će vam pomoći kako da se pripremite za boravak u planinskom okruženju.
Matej Perkov
Matej Perkov
5 min
prije 2 god

Koliko donjeg rublja ponijeti?

Dakle, neki kažu da idu na ture od deset dana s dvije majice, dva para gaća i dva para čarapa. Koliko čiste odjeće ponijeti, a koliko nam zaista treba? Ako idete na dvodnevnu ili višednevnu turu, važno je uzeti u obzir kamo zapravo idete, gdje ćete spavati, kakve su temperature, te ima li uopće vode da operete odjeću ako je to potrebno. Ukoliko idem na turu od dva i više dana, uzimam čiste gaćice/bokserice za svaki dan. Dobro je imati i jedne viška (dva dana – tri komada donjeg veša) jer nikada ne znate što se može dogoditi. Za višednevne ture praktično je imati brzosušeći tzv. aktivni donji veš, jer se nakon pranja može brzo osušiti. Hodači koji na turama provode 10 i više dana kupuju papirnate gaće za jednokratnu upotrebu, koje se potom bace (ili spale na logorskoj vatri). Čarape također nosim za svaki dan po jedan par, uzimajući u obzir da ponekad na sebi nosim dva para (jedne tanje, jedne srednje debele). Ukoliko se nosi dva para čarapa, dovoljno je da sutradan promijenite samo jedne.

Koliko majica i kakvih?

Ponekad nosim aktivne kratke majice, ponekad pamučne. Važno je procijeniti koliko ćete se oznojiti, što ovisi o duljini hodanja, teškom ruksaku i vremenskim uvjetima. Ukoliko hodate ljeti, majica se na jakom suncu potpuno osuši za 15 minuta, taman koliko vam je potrebno da se u hladu odmorite i pojedete sendvič. Važno je da se ne odjenete pretoplo jer tako pojačavate znojenje, što znači da se majice više vlaže. Uzmite u obzir gdje i kako završavate dan: ako dolazite u planinarski dom gdje vas očekuje topla peć na kojoj ćete osušiti odjeću, super! Ako spavate na otvorenom i možete osušiti odjeću tek sutradan na suncu, onda valja uzeti jednu više. Osobno više volim nositi kilu odjeće više u ruksaku pa se zavući u vreću za spavanje u čistoj majici, negoli trpiti znoj i smrduckanje. Također, vreća za spavanje ima efekt termosice – ukoliko zaspete u majici mokroj od znoja, vjerojatno ćete se u mokroj i probuditi. Što se tiče majica dugih rukava imate tanje, deblje, pamučne, aktivne, fliseve… Najbolje je da na nekoliko izleta isprobate kombinaciju koja vam najbolje odgovara, pa ćete tako najbolje saznati koliko odjeće ubuduće nositi. Još jednom ponavljam, prema mom iskustvu, bolje uzeti majicu ili dvije viška, negoli da vam nedostaje odjeće, pogotovo ako pokisnete.

Hlače, tajice, šuškavac?

Planinarske hlače koje se danas nose, u principu su od laganih materijala, nisu teške i ne zauzimaju puno mjesta. Brzo se suše, a mnoge imaju patentni zatvarač u predjelu koljena pa se mogu pretvoriti u kratke. Doba planinarenja u teškim samtericama ili trapericama je prošlo, makar još uvijek mnogi prolaze „ratnu“ fazu i tvrde da nema do nošenja vojničkih hlača. Priznajem, bio sam njima vrlo zadovoljan, ali ipak se ne bih vraćao na to. Da ne uprljate hlače po blatu preporučuje se nošenje gamaša (štitnika za gležnjeve, dosežu do koljena), a poseban hit u posljednje vrijeme su tajice koje podjednako nose muškarci i žene. Tajice su praktične jer zauzimaju vrlo malo mjesta i minimalne su težine, vrlo se lako suše. Ukoliko hodate u hlačama, tajice su jako zgodne kao „donji dio pidžame“ dok se uvlačite u vreću ili pak spavate u planinarskom domu, a možete ih nositi i ispod hlača ako vam je hladno. Što ćete ponijeti također ovisi o terenu: jesen na Medvednici ili Ivanščici uvijek je blatnjavija, mokrija i prljavija negoli jesen na Mosoru ili Biokovu.

Kako i gdje prati odjeću?

Odjeću zapravo peru samo oni koji idu na ture dulje od nekoliko dana i ekspedicije, te su primorani prati odjeću kada im ponestane čiste. Uvijek je dobro uzeti u vrećici ili posudici deterdženta i mrvicu omekšivača za tu priliku, jer je nepraktično na putovanju kupiti kilu deterdženta i kilu omekšivača koje nemate gdje potrošiti – em ste potrošili novce, em nemate gdje s tolikom količinom sredstva za pranje. Za brzo pranje dovoljan je i sapun ili gel za tuširanje. Ukoliko perete odjeću u potoku uzmite u obzir da u gornjem toku nije neko selo koje ispušta kanalizaciju u njega, te vodite računa da deterdžent zagađuje, a možda nizvodno netko tu vodu pije. Također ni odjeću ni sebe nemojte prati na samom bunaru, kako sapunica ne bi onečistila vodu.

Kako prati sebe?

Na mnogim planinarskim destinacijama tuširanje je luksuz. Tuševi u planinarskim domovima rijetki su, a topla voda još i rjeđa. Koliko god vam se gadio miris znoja nakon napornog dana, kada osjetite ledenu planinsku vodu shvatite da je sasvim dovoljno umiti se i oprati ruke, te obući čistu odjeću. Preporučam nositi malo pakiranje gela za tuširanje (ili veliko, ovisno na koliko dana negdje idete i da li time planirate prati i odjeću), mali sapun i svakako mali ručnik. Mnogi planinari nose sa sobom pakiranje vlažnih maramica jer su vrlo praktične. Ponekad kada nema vode za pranje, a to je često, primorani ste koristiti se njima i one bome služe svrsi. Izuzetno su funkcionalne pri higijeni nakon obavljanja nužde. Nakon korištenja možete ih strpati u vrećicu sa smećem ili spaliti u peći ili na logorskoj vatri. Ukoliko imate prilike oprati zube, postoje male sklopive četkice za zube i male paste. Ukoliko nemate dovoljno vode za pranje zubiju, kolege planinari će vam rado ponuditi malo rakije „ljutice“ da dezinficirate usnu šupljinu. Nikako se ne preporuča umivanje u nekoj ustajaloj vodi neugodnog mirisa.

Pranje kose i brijanje?

Nakon napornih planinarskih tura kada se vlasište jako znoji, imamo problem s tjemenom koje svrbi i najradije bi počupali svu kosu. Višednevne ture svakako zahtijevaju pranje glave: pri planiranju ture raspitajte se gdje vas čeka veća količina vode kako bi mogli oprati kosu i odahnuti. Iako su brade u modi, mnogim muškarcima smeta nekoliko dana stara brada jer na nju nisu navikli. Preporučam uzeti jednokratan žilet, a osim malog pakiranja pjene za brijanje možete koristiti i sapun.

Pranje suđa?

Ukoliko nam prehrana obuhvaća pripremanje hrane na plinskom kuhalu, onda to znači da te posudice, tanjure i pribor za jelo treba oprati jer ne možemo ga strpati u ruksak s ostacima graha, gulaša i sl. Pranje u vodi je nezgodno jer voda koju možemo koristiti je veoma hladna, što nije ugodno za one kojima ruke brzo nazebu (Raynaudov sindrom). Za pranje suđa u vodi sa sobom u maloj bočici nosimo deterdžent i spužvicu za pranje. Praktična stvar za brzo i efektno čišćenje suđa i pribora su upravo vlažne maramice – naravno, to ne znači da je naše suđe 100% čisto, obavezno ga treba oprati deterdžentom u toploj vodi prvom prilikom.

Kozmetika i šminka?

Iako u planini baš i nije običaj šminkati se i sprejati dezodoransom, postoje planinari koji uvijek paze na svoj izgled, pogotovo ako su „single“ jer „nikada ne znaš iza kojeg stabla ili stijene možda čeka nova ljubav“. Stoga, budite tolerantni prema planinarkama koje ujutro prije ture brižno nanose slojeve ruža ili maskare u namjeri da zasjene ljepotu planine – nekada im to i uspije!