Slackline – i vi možete biti poput akrobata

Slackline – i vi možete biti poput akrobata

Karmen Korda
Karmen Korda
2 min
prije 6 m

Je li vam se već dogodilo da šetate parkom i vidite ljude koji hodaju po „traci“ zavezanoj između dva drveta? Vjerojatno vam je prva asocijacija bila cirkus i akrobati koji izvode svakojake figure i pokrete par metara iznad zemlje. Ipak, kada vidite „obične“ ljude koji tako hodaju i balansiraju na „traci“ u parku, jasno vam je da nije riječ o profesionalnim akrobatima te da sigurno nije riječ o nekom „običnom“ užetu. Riječ je o sve popularnijem slacklineu ili, kako se na hrvatskom kaže, gurtni za hodanje. Što je taj u najmanju ruku čudnovati rekvizit? Je li ga uistinu tako teško i komplicirano koristiti?

Sama riječ „slackline“ dolazi od riječi „slack“ što znači labav i „line“ što, u ovom kontekstu, znači konop. Slackline je rastezljiv i u tome leži primarna razlika od klasičnog hodanja po užetu. Ta rastezljivost i znatno manja zategnutost omogućava dinamičnost samog rekvizita te čini hodanje i balansiranje specifičnim. Slackline je obično širok između 2,5 i 5 centimetara i veže se između dva drveta, stupa ili nekih drugih stabilnih elemenata. Vještina hodanja i izvođenja pokreta i akrobacija na slacklineu naziva se slacklining. To je vrlo zanimljiv sport kojim se razvijaju brojne tjelesne, odnosno zdravstvene komponente.

Slackline je pogodan za sve!

Ne morate biti u zavidnoj tjelesnoj formi da biste se okušali u slackliningu. To je vrlo specifična vještina koja se vježbom i ustrajnošću može izvježbati do zavidne razine. Hodanjem po slacklineu primarno poboljšavamo ravnotežu i jačamo stabilizatore, odnosno mišiće corea i dubinske mišiće leđa i trbuha koji su nam izrazito bitni u svakodnevnom životu, a posebno ako želimo biti vitalni i u starosti. Također, vježbajući na slacklineu možemo ispraviti držanje. Osim balansa i boljeg držanja, jačamo mišiće nogu, odnosno sve strukture oko zgloba kuka, koljena i skočnog zgloba. Riječ je o kontrakciji koju nazivamo izometrija, a to je vrsta mišićne kontrakcije  u kojoj ne dolazi do mijenjanja dužine mišića, ali se tonus povećava.

Vrlo važna komponenta koja se izrazito može poboljšati pomoću slacklinea je propriocepcija. To je osjećaj za položaj vlastitog tijela u prostoru. Predstavlja sposobnost lokomotornog sustava da kvalitetno reagira na različite podražaje iz okoline te da ne dođe do ozljeda. Ova sposobnost nam je iznimno važna u svakodnevnom funkcioniranju, a posebno u starosti kada je rizik od različitih ozljeda dosta viši. Na slacklineu nam je, logično, važna i jako dobra koordinacija te samim tim razvijamo i tu komponentu.

Osim iznimnih prednosti koje slackline donosi fizičkom stanju, ne smijemo zanemariti i dobrobiti koje ova vrsta aktivnosti ima i na mentalno zdravlje. Naime, za hodanje na slacklineu nam je iznimno bitan fokus što znači da se moramo maksimalno koncentrirati na izvedbu svakog pokreta, a samim time smo čitavim umom prisutni u toj trenutnoj situaciji.

Kako uopće stati na slackline?

Za početnike najbolje je izabrati traku širine oko 3,5 centimetra. Bitno je da ste na slacklineu bosi jer se hvatate nožnim prstima.

Stanite bočno od slacklinea sa strane one noga koja vam je stabilnija. Kada pokušate stati na traku, bitno je da ste u blagom počučnju. Ruke ispružite i odručite jer tako najbolje održavamo ravnotežu, a pogled neka vam bude usmjeren pred sebe. U početku obavezno budite uz nekoga tko će vam asistirati ili koristite štapove za nordijsko hodanje. Budite spremni da dosta truda i vježbanja jer tijelu, ali i mozgu, treba vremena da se privikne na ovaj specifičan i prilično izazovan položaj.