Sportovi koji će vam ljetovanje pretvoriti u pravu avanturu

Sportovi koji će vam ljetovanje pretvoriti u pravu avanturu

Donosimo vam prijedloge za njih nekoliko kojima se i vi možete baviti ovog ljeta, što na moru, što u unutrašnjosti.
Zoran Stupar
Zoran Stupar
1 min
prije 4 god

Foto: Pixabay.com

Aktivni turizam sve je popularniji među građanima Hrvatske. U razvijenijim zemljama Europe on je već dugo vremena poželjna stvar, a ponuda aktivnosti često je presudna kod odabira lokacije za ljetovanje. I hrvatski turistički djelatnici shvatili su da će više ljudi privući aktivnostima kojima će njihovi gosti ispuniti svoje ljetovanje pa je svake godine u ponudi sve više sportova kojima se možete baviti tijekom ljetovanja.

Među njima su osobito zanimljivi oni koje bismo mogli svrstati u kategoriju ‘avanturističkih’ sportova. Donosimo vam prijedloge za njih nekoliko kojima se i vi možete baviti ovog ljeta, što na moru, što u unutrašnjosti.

Sportsko penjanje (deep water solo)

Najpoznatije mjesto gdje se možete baviti sportskim penjanjem je Paklenica. A osobito nam je zanimljiva verzija ovog sporta zvana ‘deep water solo’. Čamcem vas dovezu do stijene ispod koje je duboka voda i po njoj se penjete bez osiguranja. Ako i padnete, uživat ćete u kupanju. Deep water solo vrlo je popularan u Splitu i okolici, gdje se zaljubljenici penju na Sustipanu, Kašjunu…

Canyoning

Ovaj sve popularniji avanturistički sport podrazumijeva probijanje kroz predivne kanjone preko užadi, plivanjem, skakanjem i drugim načinima. U Hrvatskoj se održavaju avanturistički izleti u kanjonima rijeke Cetine, u Badnjevici, Vražjem prolazu…

Ronjenje

Stavite nakratko svoje jeftine plastične naočale za ronjenje sa strane i upoznajte podvodni svijet na jedan potpuno novi način. Dobro se raspitajte o mjestu gdje ćete se okušati u ronjenju jer je ovo jedan od sportova u kojem su iskusni treneri i sigurnost izuzetno bitni.

Rafting

Dugogodišnji ljubimac hrvatskih izletnika željnih avanture, rafting uvijek pruža dobru zabavu na brzim tokovima Mrežnice, Zrmanje, Cetine…

Kajak

Kajakom možete upravljati i na rijekama i na moru. Uživat ćete u veslanju, a kad vam postane vruće osvježenje je stvarno blizu.

Biciklizam

Na hrvatskoj je obali sve više biciklističkih staza. Mnogi turisti na ljetovanje voze svoje ljubimce na dva kotača ili ih iznajmljuju dok su na moru. Primjerice, cijeli otok Brač možete prijeći biciklom, što se može pretvoriti u pravu avanturu.

Kiteboarding

Zamislite kako vas površinom more vuče zmaj zahvaljujući snazi vjetra. To je kiteboarding i prava je uživancija. Upišite školu ovog zabavnog sporta i pohvalite se prijateljima kad se vratite s ljetovanja.

Skijanje na vodi

Skijanje na vodi nekako nam je najpoznatije iz zabavnih video isječaka onih koji prvi put počinju s ovim sportom pa padaju pri kretanju kada ih gliser povuče. Vi ne brinite – brzo ćete pohvatati poteze i uhvatiti ravnotežu i uživati u ovoj odličnoj ljetnoj aktivnosti.