Što ponijeti na jednodnevno planinarenje

Što ponijeti na jednodnevno planinarenje

Tanja Perković
Tanja Perković
2 min
prije 10 m

Najčešća greška planinara početnika je pretežak ruksak na leđima koji nam stvara poprilično muke. Da ne bi dijelili moje iskustvo i da nakon prvog izleta umjesto urezanih sjećanja i uspomena ne završite s urezanim ruksakom u leđima, podijelit ću s vama par savjeta o opremi koja vam je potrebna za jednodnevni izlet. Opremu za izlete biramo sukladno planini, vremenskim uvjetima i trajanju puta.

Stvari koje su vam potrebne i koje će vam olakšati boravak u prirodi za jednodnevne izlete su sljedeće:

-ODJEĆA I OBUĆA – slojevi, slojevi i još malo slojeva (udobne hlače, brzosušeća majica, majica dugih rukava ili flis, vjetrovka ili jakna). Također, jako je važno imati gojzerice ili drugu vrstu obuće prilagođene brdskim terenima.

-NAPRTNJAČA – adekvatna litraža za jednodnevni izlet kreće se oko 20-30 litara.

-HRANA I DOVOLJNA KOLIČINA VODE –  osim onog što planirate pojesti taj dan, uvijek sa sobom trebate imati i nekvarljivu hranu poput konzervi. U slučaju da vam se dogodi bilo kakva nezgoda zbog koje ćete morati pričekati pomoć, zalihe hrane i vode mogu vam spasiti život.

REZERVNA ODJEĆA- planina nas počasti raznim čarima ali nas i iznenadi čestim meteorološkim promjenama pogotovo u pohodima na veće vrhove. Zbog takvih iznenađenja u ruksaku je poželjno imati rezervnu odjeću kako bismo se u svakom trenutku mogli presvući u suhu odjeću.

-PLANINARSKI ŠTAPOVI- nisu nužni ako ih koristimo olakšat će vam hodanje te rasteretiti koljena za trideset posto. Osim tog, služe nam i kao oslonac kod većih nizbrdica.

– NOVČANIK, OSOBNA I PLANINARSKA ISKAZNICA, MOBITEL-  planinari s planinarskim iskaznicama ostvaruju popuste u većini planinarskih domova, nacionalnih parkova te imaju i drugi niz pogodnosti koje mogu iskoristiti jedino uz planinarsku iskaznicu. Mobitelom osim što možete ovjekovječiti svoje uspomene, također u slučaju nezgode vam može spasiti život.

-ZEMLJOVID, KOMPAS ILI GPS UREĐAJ- planinari se uglavnom kreću po označenim markiranim putevima, ali kako bismo u svakom trenutku mogli provjeriti  jesmo li na pravom putu, poslužit ćemo se nečim od navedenog.

-ZAMKA – je planinarsko uže debljine 6-7 milimetara  i dužine oko šest metara, a obavezan je dio svakog planinarskog ruksaka. Koristi se najčešće kod izrade improviziranih bivaka i kod izrade improviziranih nosila u slučaju ozljede.

-ČEONA LAMPA – nije rijedak slučaj da nas u planini uhvati noć iz različitih razloga, nekada je to nepredviđena situacija poput nezgode ili drugih nepredviđenih okolnosti, stoga da bi se sigurno vratili na odredište u ruksaku uvijek trebate imati čeonu lampu.

– ASTROFOLIJA – zovemo ju još i spasilačkom dekom. Jako je mala i ne zauzima puno mjesta, a može nam spasiti život u slučaju nezgode. Obavezna je oprema svakog planinara i vrlo je bitno znati kako se koristi. Ima zlatnu i srebrnu stranu. Pri velikoj hladnoći srebrna strana se okreće prema tijelu, i njom ćemo smanjiti gubitak tjelesne temperature.

– SET PRVE POMOĆI- nesreću ne treba dozivati ali kako je sigurnost imperativ, tako je i ovaj set od velike važnosti za svakog planinara.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Planinarska oprema se skuplja godinama i odabire se prema vlastitim afinitetima i mogućnostima.

I za kraj, najvažnije  što možete i morate ponijeti u planinu je dobra volja, otvoren um,  želja za stvaranjem novih iskustava i uspomena i naravno foto-aparat kako bi naše uspomene ostale zabilježene zauvijek.