Stvari koje ne smijete zaboraviti ako s djetetom idete u planine

Stvari koje ne smijete zaboraviti ako s djetetom idete u planine

Koji su to neizostavni dijelovi opreme ako s djetetom planinarite?
Vinko Tomić
Vinko Tomić
1 min
prije 1 god

Jednom kada dođete u planine popravka nema – što ste zaboravili uzeti, zaboravili ste. Trgovina nije u blizini i zato se važno dobro pripremiti, osobito kad na izlet idete sa svojim mališanima. Nabrojali smo sedam stvari koje nikako ne smijete zaboraviti ponijeti ako s njima idete na planinarski izlet.

Ruksak/nosiljka

Ovo se podrazumijeva ako imate dijete koje još ne može hodati ili nesigurno hoda. Za bebe koje još ne mogu sjediti potrebna je neka vrsta nosiljke (klokanica, mei tai, marama…). Za one nešto starije trebat ćete ruksak za djecu.

Hrana i piće

Osim što će poslužiti za ono osnovno – da nahranite dijete kad je gladno ili mu date piti kad je žedno – možete sa sobom uzeti i neku poslasticu kojom ćete nagraditi dijete tijekom odmora ili na cilju vašeg izleta.

Rezervna odjeća

I nama odraslima se događaju nezgode, a kako neće djeci. U istraživačkom zanosu može im se dogoditi da upadnu u, primjerice, potočić. A ne možete dozvoliti da dijete hoda u mokroj odjeći, osobito ako nisu ljetni dani. I ne zaboravite na rezervne čarape. Ako je hladno, podrazumijeva se da dijete obučete tako da se ne smrzne.

Lijekovi i prva pomoć

Bolje spriječiti nego liječiti, ali nekad je i liječenje neophodno. Uvijek je dobro sa sobom imati osnovne lijekove i prvu pomoć. Danas se setovi za prvu pomoć mogu nabaviti u izuzetno malom pakiranju, idealnom za planinare.

Sunčane naočale

Ukoliko ste se u planine uputili tijekom sunčanog dana, važno je zaštititi dječje oči. U boljim trgovinama sportskom opremom ćete povoljno pronaći dječje sunčane naočale za planinarenje. Ovo se odnosi i na sunčane zimske dane kada je odbljesak od snijega ponekad nepodnošljiv.

Kapa i krema za sunce

Neizostavni dijelovi opreme ako s djetetom planinarite tijekom sunčanog dana. Osjetljivoj dječjoj koži naškoditi može i proljetno sunce.

Strpljenje

Iako ga ne možete jednostavno strpati u torbu, pobrinite se da bude s vama, osobito ako idete prvi ili drugi put s manjim djetetom na planinarenje. Nekad je jednostavno teško predvidjeti kako će vaš(a) mališan(ka) reagirati.