Upoznajte canicross ili trčanje s psima

Upoznajte canicross ili trčanje s psima

Andrea Šalinović
Andrea Šalinović
2 min
prije 2 god

Trčanje s psima u disciplini canicross posljednje je vrijeme sve popularnije u svijetu pa su tako Mateja Tuščić i Irena Smojver, nakon što su se 2018. godine upoznale na canicross utrci održanoj u sklopu Popišanac traila u Slatini, došle na ideju organizirati canicross ligu. Mateja je pokrenula stranicu Canicross Croatia te su kontaktirale organizatore trail utrka u Hrvatskoj i predložile da u svoje utrke uvrste i canicross disciplinu. Naišle su na pozitivan odaziv te su u 2019. organizirale 1. Prins Canicross Croatia trail ligu koja se sastojala od čak 10 kola tako da se canicross trčao po Samoborskom gorju, Papuku, Kalniku, u Osijeku, Zaprešiću, Slatini, Daruvaru, Zagrebu…  Obzirom je u samom nazivu lige imamo riječ „trail“, jasno je da se utrke trče po šumskim stazama, a dugačke su između 6 i 9 km, ovisno o konfiguraciji terena.

„Na našim aktivnostima upoznali fenomenalne ljude i pse (naravno) te se okupilo društvo koje je uvijek spremno za akciju, bilo da se radi o treningu, planinarenju, utrci ili samo druženju, od početka ove godine i službeno smo postali Klub za trčanje i planinarenje s psima “Canicross Croatia“, ispričala nam je Irena.

Canicross liga

Općenita definicija canicrossa je sport cross country trčanja s psima. Psi pritom nose posebne oprsnice ili orme, a privezani su rastezljivom uzicom za pojas trkača kako bi se amortizirali nagli trzaji i otklonila mogućnost ozljeda.

„Ove godine organiziramo 2. Prins Canicross Croatia trail ligu koja će se sastojati od 8 kola. Prva četiri kola održana su u sklopu Cross lige Beretinec,  Marjan traila – Dugopolje edition, Istra traila & treka (Buzet) i Moslavina traila, a sljedeće kolo održat će se na Popišanac trailu u Slatini 5. rujna. Naše canicross utrke u prosjeku imaju 30 – 40 natjecatelja, odnosno ljudsko-psećih timova“, najavila je.

Osim lige, organiziraju canicross treninge koji su prilagođeni i početnicima u trčanju, a za one koji ne žele ili ne mogu potrčati imaju i grupu za šetnju odnosno caniwalk.

Tijekom godine bave se i planinarenjem tako da su organizirale canihikove diljem Hrvatske – osim na vrhovima Medvednice, s psima se bili na Žumberku, Učkoj, Papuku, Kleku, Mosoru…

„Posebno smo ponosni na Outdoor Dogs Weekend na Bjelolasici održan 30. – 31.5.2020. god. na kojem su sudjelovale čak 44 osobe s 46 pasa. Bili smo smješteni u Integral Hotelu Bjelolasica, trčali smo canicross, šetali, planinarili po Kleku te poslušali predavanja  o psećim sportovima u Hrvatskoj koje je održala je predsjednica Kluba Mateja Tuščić i o prevenciji ozljeda kroz pravilnu pripremu pasa na različite aktivnosti Deane Basar, dr.vet.med.

Dojmovi s 1. Outdoor Dogs Weekenda su toliko pozitivni da smo odlučili organizirati i 2. koji se održa na Platku 29.-30. kolovoza i za koji smo također pripremili niz aktivnosti – šetnju, trčanje, planinarenje, druženje i predavanje“, prisjetila se Irena.

Kako trenirati?

Kao i u slučaju planiranja treninga za trkače, potrebno je prilagoditi intenzitet i dužinu treninga njihovim mogućnostima i kondiciji. Za neke je to maksimalno 3 – 5 km jogginga, a neki psi bez problema trče i duže i brže.

Psi u svojoj formi napreduju brže od ljudi, a vrijeme oporavka od treninga/aktivnosti im je znatno kraće. Bitno je da im se trening predstavi kao zabavna zajednička aktivnost, a potrebno je paziti i da se ne preforsiraju. Kao i ljudima, isti tempo na uvijek istoj stazi im može dosaditi, pa je dobro za njihovu motivaciju da se istražuju nove lokacije imajući u vidu da psi najviše vole trčati šumom.