Vidjeli ste ljude koji gradom hodaju sa štapovima, a ne znate što rade?

Vidjeli ste ljude koji gradom hodaju sa štapovima, a ne znate što rade?

Sport je svojevrsni 'spin-off' skijanja.
Zoran Stupar
Zoran Stupar
1 min
prije 3 god

Nordijsko hodanje ulicama Zagreba (foto: Iva S.)

Sigurno ste barem jednom prošli gradom i vidjeli ljude, obično u starijoj životnoj dobi, kako hodaju sa štapovima koji su vam ličili na one skijaške. Svaki put ste se zapitali što to rade, ali ubrzo i zaboravili na njih.

Idući put kad ih vidite znat ćete o čemu se radi – riječ je o nordijskom hodanju.

Popularizirano je 90-ih

Sport je svojevrsni ‘spin-off’ skijanja – naime, kada skijaši nisu imali snijega, jedan od načina treninga bilo je hodanje sa skijaškim štapovima. Osim njih, štapove su na isti način koristili (i još uvijek koriste) planinari. Nordijsko skijanje kao sport popularizirano je kasnih 90-ih, a 2000. godine je u Finskoj osnovana Međunarodna federacija nordijskog hodanja.

Riječ je o obliku fizičke aktivnosti gdje je obično, prirodno hodanje pojačano dodavanjem posebno dizajniranih štapova. Ako hodate pravilno, u hodanje ćete na ovaj način uključiti i gornji dio tijela te na ravnomjeran način rasporediti napor na različite grupe mišića u cijelom tijelu. Kao i mnogim drugim oblicima rekreacije, ljudi se njime bave kako bi poboljšali svoje fizičko i mentalno stanje.

U Hrvatskoj danas djeluje nekoliko udruga i klubova koji se bave nordijskim hodanjem, a okupljeni su u Hrvatski savez nordijskog hodanja. Predsjednik saveza je Davorin Antonić, a dopredsjednik Dalibor Korenić.

Razvija se i u Hrvatskoj

– Nordijsko hodanje se polako, ali sigurno, kao oblik sportske rekreacije, razvija u Hrvatskoj. Najrazvijenije je u Opatiji, Zagrebu, Karlovcu i u posljednje vrijeme u Varaždinu – kaže nam Korenić.

U 2016. godini u Hrvatskoj se održalo nekoliko festivala nordijskog hodanja: u Opatiji, Varaždinu, Karlovcu…

– Najposjećeniji je bio u Opatiji, gdje je sudjelovalo 700 hodača. Savez inače drži edukacije za voditelje, u čemu se pronalazi sve veći broj ljudi, prijavljuju se, osnivaju klubove, sekcije… Što bude više voditelja, to će nordijsko hodanje prije i kvalitetnije ići naprijed – zaključuje naš sugovornik.