Američki nogomet

Američki nogomet

Razvio se iz ragbija, a oba sporta karakterizira lopta u obliku jajeta.
adriana
adriana
Manje od minute
prije 6 god

Zašto?

  • jačanje cijelog tijela
  • poboljšanje koordinacije i ravnoteže
  • timski rad

 

Kako mu samo ime kaže, riječ je o sportu izrazito popularnom u Sjedinjenim Američkim državama. Razvio se iz ragbija, a oba sporta karakterizira lopta u obliku jajeta.

Cilj igre je prenijeti loptu prema završnoj zoni protivničke ekipe (endzone) i tako osvojiti bodove. Lopta se prenosi tako što se nosi uza sebe (rushing) ili bacanjem i dodavanjem od jednog do drugog člana vlastite momčadi (passing). Bodovi se mogu osvojiti na različite načine, uključujući prenošenje lopte preko gol-crte, bacanjem lopte igraču koji je prešao gol-crtu (što je u jednom i drugom slučaju touchdown) ili šutom kroz vratnice gola (field goal).

Američki nogomet karakterističan je po velikom broju fizičkih kontakata, kada obrambena momčad pokušava srušiti napadače ili pak napadačka momčad štiti igrača s loptom. Iako je na trenutke dosta grub, igrači su opremljeni s mnogo zaštitne opreme kako bi se zaštitili od ozljeda.

Američki nogomet u Hrvatskoj se igra posljednjih desetak godina, a trenutno se radi na promociji ovog sporta među mladima.

 

Slični sportovi:

ragbi, rukomet


GDJE ISPROBATI
Hrvatski savez američkog nogometa
Lastovska 23, Zagreb
Klub američkog nogometa “Sveci” Zaprešić
Trg žrtava fašizma 8, Zaprešić
Klub američkog nogometa “Topovi” Osijek
Vukovarska 132, Osijek
Klub američkog nogometa Dubrovnik Sharks
Rožat Gornji 33, Rožat
Klub američkog nogometa Morski vukovi Split
Mosećka 70, Split
POVEZANI ČLANCI