Frizbi

Frizbi

Omiljena rekreativna aktivnost - bacanje laganog diska koji se održava u zraku bez da padne probali smo svi.
adriana
adriana
1 min
prije 6 god

Zašto?

  • lako dostupan
  • zabava za cijelu obitelj
  • poboljšanje preciznosti i koordinacije

 

Frizbi je omiljena rekreativna aktivnost – bacanje laganog diska koji se održava u zraku bez da padne probali smo svi. No, frizbi se koristi i u nekoliko sportova: ultimate, ultimate na plaži, golf, slobodni stil. Osim toga, u frizbiju se održavaju i višednevna natjecanja u kojima se natječe u više disciplina.

Ultimate je dinamičan, nekontaktni ekipni sport. Prvi puta se zaigrao 1968. godine u New Jerseyu. Cilj igre je uhvatiti disk u protivničkoj gol zoni. S diskom nije dozvoljeno trčati te ga je potrebno proslijediti suigraču unutar deset sekundi. Dozvoljeno je kretanje diska u bilo kojem smjeru. U slučaju netočnog dodavanja obrana preuzima disk i postaje napad. Igra se 7 protiv 7 na otvorenom, odnosno 5 protiv 5 kada se igra u dvorani, a utakmice se igraju ili na određeno vrijeme ili do određenog broja pogodaka. Sve probleme igrači rješavaju između sebe pa suci na terenu nisu potrebni. U Hrvatskoj trenutno postoje dva kluba koji se bave ultimate frizbijem. Ovaj sport naglašava ‘duh igre’ (eng. spirit of the game), koji je njegov fair play.

Golf se igra kao tradicionalni golf, samo što se umjesto loptice u rupu pokušava ubaciti frizbi u što manje bacanja. Slobodni stil je sport u kojem bacači frizbija izvode razne trikove prije nego hvataju frizbi. Guts se igra tako da dvije ekipe s po pet igrača pokušavaju prebaciti disk preko gol crte druge ekipe, pri čemu su gol crte udaljene 14 metara jedna od druge.


GDJE ISPROBATI
POVEZANI ČLANCI
Manje od minute
prije 4 god