Joga

Joga

Drevna vještina koja uz fizičku aktivnost mnoge privlači i duhovnom stranom - meditacijom i opuštanjem.
adriana
adriana
Manje od minute
prije 6 god

Zašto?

  • može se prakticirati bilo gdje
  • poboljšanje elastičnosti tijela
  • meditativno djelovanje

 

Joga je drevna vještina koja kombinira fizičko vježbanje s opuštanjem, koncentracijom, pravilnom prehranom i pozitivnim mišljenjem.

Joga potječe iz Indije i vjeruje se da začetke ima i nekoliko stoljeća prije Krista. Vrlo je općenit pojam jer postoji velik broj različitih škola joge u različitim religijama. U današnje vrijeme popularna je na Zapadu kao način rekreacije i opuštanja. Radi se u mirnom okruženju; posebna je po tome što se vježbe ne izvode naglim ponavljanjem pokreta već postavljanjem tijela u određeni položaj koji se zadržava neko vrijeme.

U Hrvatskoj se održavaju mnogobrojni tečajevi joge koji okupljaju vježbače svih generacija. Uz fizičku aktivnost, mnoge privlači i duhovna strana joge – meditacija i opuštanje.

Jedan od najčešće prakticiranih stilova joge je Astanga yoga, vrlo popularna među sportašima. Astanga yoga je zapravo samo jedan od stilova Hatha yoge – najpopularnijeg oblika na Zapadu. U posljednje vrijeme sve je prisutnija i power joga, koja koristi joga položaje preoblikovane u vježbe. Ona podrazumijeva kontinuirane promjene položaja i vježbi istezanja.

 

Slični sportovi:

pilates


GDJE ISPROBATI
Društvo “Joga u svakodnevnom životu Karlovac”
Obala V. Mažuranića 12, Karlovac
Joga kao lijek
Šime Ljubića 14, Split
POVEZANI ČLANCI