Mačevanje

Mačevanje

Prvi zapisi mačevanja kao nadmetanja u kontroliranom okruženju s opremom za trening, zaštitnom opremom i sucima potječu još iz drevnog Egipta.
adriana
adriana
Manje od minute
prije 6 god

Zašto?

  • poboljšanje eksplozivnosti
  • jačanje fleksibilnosti tijela
  • poboljšanje koncentracije

 

Mačevanje je sport u kojem se dva natjecatelja bore propisanim oružjem, zaštićeni odgovarajućom zaštitnom opremom te opremljeni elektronskom tehnologijom za registraciju pogodaka.

Prvi zapisi mačevanja kao nadmetanja u kontroliranom okruženju s opremom za trening, zaštitnom opremom i sucima potječu još iz drevnog Egipta. U vrijeme prije Prvog svjetskog rata gotovo u svakom većem gradu u Hrvatskoj djelovali su privatni učitelji mačevanja i klubovi. Prvi mačevalački klub osnovan je 1902. u Zagrebu. Hrvatski mačevalački savez osnovan je 1911. godine.

Mačevanje se odigrava na stazi širine 1,5 do 2 metra te dužine do 14 metara. Cilj je, ovisno o vrsti oružja, ubosti ili posjeći protivnika u strogo određeni dio tijela, koji je zaštićen zaštitnom opremom. Automatski električni sustavi registriraju pogotke, a pravilnost izvođenja u nekim disciplinama procjenjuju suci. Pobjednik je mačevalac koji prvi skupi određeni broj pogodaka.

Postoje tri osnovne discipline koje se razlikuju po vrsti oružja, pravilima borbe te dijelu tijela protivnika na kojem se priznaje pogodak, a koji se naziva važeća površina. To su floret, mač i sablja.


GDJE ISPROBATI
Hrvatski akademski mačevalački klub “Mladost”
Teslina 10III, Zagreb
Mačevalački klub “Dmitar Zvonimir”
KAMILA FIRINGERA 3, Osijek
Mačevalački klub “Mušketiri”
Fra Dominika Mandića 63a, Zagreb
Mačevalački klub “Rapir”
Vlaška 71, Zagreb
Mačevalački klub “Split”
Vetranićeva 5, Split
Mačevalački klub Karlovac
Logorište 38E, Karlovac
Mačevalački klub Samobor
Strma 11, Lug Samoborski
Mačevalački savez Zagreba
Trg Krešimira Ćosića 11, Zagreb
Mačevalačko društvo “Kensei”
Ivana Gorana Kovačića 27, Varaždin
POVEZANI ČLANCI