Odbojka

Odbojka

Sport koji u svom natjecateljskom obliku zahtijeva brzinu, agilnost i skočnost, a od igrača se očekuju brze reakcije, koncentracija i trenutna snalažljivost.
adriana
adriana
Manje od minute
prije 6 god

Zašto?

  • jačanje i oblikovanje cijelog tijela
  • timski rad
  • poboljšanje refleksa

 

Odbojka je sport s loptom u kojem se dvije suparničke momčadi s po šest igrača natječu na terenu s razapetom mrežom na sredini. Cilj igre je prebaciti loptu preko mreže u protivničko polje na način da je protivnik ne uspije održati u zraku i vratiti natrag preko mreže prije nego li padne na teren.

William G. Morgan je 1896. godine javnosti predstavio ovaj sport kojeg je sam osmislio, a koji se relativno brzo proširio cijelim svijetom.

Odbojka je sport koji u svom natjecateljskom obliku zahtijeva brzinu, agilnost i skočnost, a od igrača se očekuju brze reakcije, koncentracija i trenutna snalažljivost. Većina odbojkaša su rastom visoki iz jednostavnog razloga – mreža se nalazi na visini od 243 cm (muškarci) i 224 cm (žene).

Hrvatska je 1990-ih imala značajne uspjehe u odbojci – ženska reprezentacija tri je puta osvajala drugo mjesto na Europskim prvenstvima, a zagrebačka Mladost bila je prvak Europe 1991. godine te kasnije dva puta viceprvak.

Slični sportovi:

odbojka na pijesku, rukomet


GDJE ISPROBATI
Odbojkaški klub “Daruvar”
Šetalište Ivana Meštrovića 5a, Daruvar
Odbojkaški klub invalida “MARSONIA”
Josipa Hlišića 100, Slavonski Brod
Odbojkaški savez Županije Dubrovačko-neretvanske
Lichensteinov put 10, Dubrovnik
POVEZANI ČLANCI