Plivanje

Plivanje

Jedna od najstarijih ljudskih aktivnosti - danas je jednako omiljena rekreacijska aktivnost, kao i natjecateljski sport.
adriana
adriana
Manje od minute
prije 5 god

Zašto?

  • terapijski učinak
  • za sve generacije
  • minimalna mogućnost ozljede

 

Plivanje je jedna od najstarijih ljudskih aktivnosti. U najopćenitijem smislu znači kretanje kroz vodu koje uključuje održavanje na površini i kretanje u željenom smjeru.

Plivanje je danas omiljena rekreacijska aktivnost, kao i natjecateljski sport.

U plivanju postoje različite tehnike – slobodna tehnika, prsni i leđni kraul, prsna tehnika, leptir, dupin (delfin). Rekreativci plivaju na moru, na unutarnjim i vanjskim bazenima, jezerima, a ponegdje i u rijekama. Natjecatelji najčešće plivaju u olimpijskim bazenima duljine 50 metara. Natječu se u pojedinačnim utrkama i štafetama. Postoje i natjecanja u daljinskom plivanju gdje su uobičajene dionice 5, 10 ili 25 kilometara, a plivaju se u morima ili jezerima. Plivanje je vrlo popularno i kao medicinska terapija.

Najpoznatiji hrvatski plivači u povijesti su Đurđica Bjedov i Duje Draganja, koji su osvajali olimpijske medalje. Značajne rezultate ostvarivali su i Gordan Kožulj, Miloš Milošević i Sanja Jovanović.

 

Slični sportovi:

aqua aerobik


GDJE ISPROBATI
Aeoribik i pilates studio GAppy
ZMAJ JOVE JOVANOVIĆ 19A, Osijek
POVEZANI ČLANCI