Skijaško trčanje

Skijaško trčanje

Najstariji vid skijanja uopće koji se u starim ljudskim zajednicama koristio kao način transporta.
adriana
adriana
Manje od minute
prije 5 god

Zašto?

  • uživanje u prirodi
  • jačanje cijelog tijela
  • regulacija težine

 

Skijaško trčanje je jedna od disciplina nordijskog skijanja. Radi o tehnici skijanja koja se koristi na ravnijim površinama prekrivenim snijegom.

Vjerojatno je najstariji vid skijanja uopće koji se u starim ljudskim zajednicama koristio kao način transporta. Skije su uže i duže nego skije za alpsko skijanje; štapovi koji se koriste za odgurivanje su također duži. Danas je skijaško trčanje najraširenije u zemljama u kojima je povijesno nastalo, tj. u nordijskim zemljama – Finskoj, Norveškoj i Švedskoj. Kao i u običnom trčanju, u skijaškom se organiziraju utrke koje mogu biti ‘sprintevi’ od nekoliko kilometara do maratonskih udaljenosti od par desetaka kilometara.

Trkači skijaju na jedan od dva načina – klasičnim stilom ili kliznim stilom. U klasičnom stilu skije ostaju cijelo vrijeme u svojoj putanji, peta se diže od poda kako bi se napravio korak, dok ruke slijede kretanje nogu, kao i kod klasičnog trčanja. Koristi se na stazama s unaprijed pripremljnim ‘koritima’. U kliznom stilu kretanje je slično kao kod klizanja, izvodi u ‘ribljoj kosti’, s bočnim odguravanjima. Staza je pripremljena bez ‘korita’ i poravnata je.

 

Slični sportovi:

skijanje, sanjkanje, snowboarding


GDJE ISPROBATI
POVEZANI ČLANCI
1 min
prije 2 god