Snowboarding

Snowboarding

Izum je nazvan 'snurfer' (snow+surfer), a uskoro je postao izuzetno popularan diljem zemlje.
adriana
adriana
Manje od minute
prije 6 god

Zašto?

  • poboljšanje ravnoteže
  • uživanje u prirodi
  • jačanje fleksibilnosti

 

Snowboarding je sport u kojem se sportaš na posebno dizajniranoj dasci (snowboard) spušta niz snijegom pokrivenu padinu, izvodi trikove na izgrađenom poligonu ili u jarku iskopanom u planini, utrkuje se s drugima i sl.

Sport je nastao 1960-ih godina u SAD kad je Sherman Poppen pričvrstio dvije skije jednu uz drugu, kao zabavu za svoje kćeri. Izum je nazvan ‘snurfer’ (snow+surfer), a uskoro je postao izuzetno popularan diljem zemlje. Godine 1979. održana je prva utrka na kojoj je jedan od natjecatelja, Jake Burton Carpenter, koristio snowboard vlastite izrade i ta utrka smatra se začetkom natjecateljskog snowboardinga.

Mnogo je disciplina u ovom sportu. Tu su, primjerice, slopestyle, gdje natjecatelji izvode trikove dok se spuštaju niz stazu s preprekama. Na izgrađenom poligonu odvijaju se natjecanja u disciplini big air, gdje natjecatelji izvode trikove skačući u zrak sa strme padine. U disciplini half pipe rade isto to, ali u jarku iskopanom u planini. Jedna od varijanti, alpski snowboarding, je od 1998. olimpijski sport.

 

Slični sportovi:

skijanje, sanjkanje, surfanje, skimboarding, skateboarding


GDJE ISPROBATI
Ski & snowboard klub Maksimir
Šubićeva 29, Zagreb
Snowboard klub “Nine”
Škurinjskih žrtava 18, Rijeka
Snowboard klub “Ri – fun”
Zagrebačka 6, Rijeka
Snowboard klub Slunj
Nikole Tesle 15, Slunj
Zbor trenera i učitelja snowboarda Hrvatske
TRG KREŠIMIRA ĆOSIĆA 11, Zagreb