Surfanje

Surfanje

Sport koji potječe iz stare polinezijske kulture.
adriana
adriana
Manje od minute
prije 6 god

Zašto?

  • ljetna zabava
  • vježbanje koordinacije i ravnoteže
  • antistresna aktivnost

 

Surfanje je vodeni sport u kojem se surfer na dasci kreće na valu koji ga obično nosi prema obali. Najčešće se odvija na obali oceana, no moguće je pronaći i odgovarajuće valove na jezerima ili rijekama ili pak umjetne valove.

Pod modernim surfanjem misli se na sport u kojem surfer stoji na dasci, za razliku od nekih podvrsta surfanja (poput bodyboardinga, gdje leži na dasci). Surfanje počinje kad surfer ide prema obali pokušavajući se kretati brzinom vala. Jednom kad ga val počne nositi naprijed, surfer ustaje i ‘vozi’ ga. Osobita je disciplina surfanje na velikim valovima gdje iskusni surferi ‘voze’ valove koji su visoki najmanje šest, a oni najveći i po 25 metara.

Surfanje potječe iz stare polinezijske kulture. Ocem modernog surfanja često se naziva George Freeth, koji je napola prerezao ogromnu petmetarsku dasku koja se dotad koristila. Profesionalna natjecanja počela su 1975. godine. Najveća podjela u surfanju je na surfanje na dugoj i na kratkoj dasci. U Hrvatskoj se može baviti ovim sportom, uglavnom tijekom jačeg juga, a najviše se surfa u Istri.

 

Slični sportovi:

bodyboarding, wakeboarding, windsurfing, standup paddleboarding, skijanje na vodi, kitesurfing


GDJE ISPROBATI
Klub jedrenja na dasci “Kitesurf” – Split
Mostarska 1, Split
POVEZANI ČLANCI