10 popularnih pasmina koje vam mogu biti najbolji prijatelji i u lovu

10 popularnih pasmina koje vam mogu biti najbolji prijatelji i u lovu

Naravno, većina tih pasa danas ne idu u lov već su obiteljski ili radni psi.
Vinko Tomić
Vinko Tomić
3 min
prije 4 god

Možda to ni ne primjećujete, ali svakodnevno u šetnji gradom vjerojatno prolazite kraj neke od lovačkih pasmina. Bio to lov na sitnu ili krupnu divljač, bio njihov zadatak namirisati lovinu, goniti je ili je donijeti kad je lovac ustrijeli, ti su psi uzgajani (i dalje se uzgajaju) zbog svoje sposobnosti fokusiranja na zadatak koji im je zacrtan u genetskom kodu – pomoći lovcu da uhvati divljač.

Naravno, većina tih pasa danas ne idu u lov, nego su obiteljski ili radni psi. No, to ne znači da se u njima ne bi brzo probudio stari nagon kada bi s lovcem krenuli u akciju.

Donosimo vam 10 pasmina lovačkih pasa popularnih među ljubiteljima ovih životinja u Hrvatskoj.

Vajmarski ptičar

Prvo što upada u oči kod ovog psa su predivne svijetloplave ili jantarne oči. Iako će ga mnogi nabaviti zbog atraktivnog izgleda, zbog kojeg je nazvan ‘sivi duh’, vrlo je aktivan pas koji, kao i gotovo svi psi s našeg popisa, nije za svakog jer mu treba jako puno aktivnosti da bi se ‘ispucao’. Sjajnog njuha, ovaj njemački ptičar će lovcu pomoći žustrom pretragom terena i stajanjem kojim će pokazati gdje je pronašao divljač.

Mađarska vižla

Priču nastavljamo psom sličnim ‘vajmarcu’, hiperaktivnom vižlom. Ovaj smeđi, atletski građen ptičar ima izvanredan nos zbog kojeg ga lovci obožavaju. Osim što istjeruju divljač, služe i kao ‘pointeri’ (znate ono kad se pas ukipi, digne nogu i ispruži rep?) i retriveri. Toliko su privrženi vlasnicima da u lovu najčešće ne odlutaju daleko, kao neke druge pasmine. Naravno, sjajni su i za aktivne obitelji koje će im pružiti mnogo svakodnevne stimulacije.

Dalmatiner

Pas koji je svjetsku slavu stekao u crtanom filmu ismijavajući Cruellu De Vil, dalmatiner je, između ostalog, i lovački pas. Iako su ga još Rimljani davno uzgajali za razne svrhe, dan danas dalmatiner ima vrlo izražen nagon goniča divljači. I zbog toga obožava kretanje prirodom i vodu.

Zlatni retriver

Možda i najpopularniji obiteljski pas, zlatni retriver uzgojen je u 19. stoljeću u Škotskoj kao lovački. Sir Dudley Majoribanks želio je psa koji će biti talentiran u donošenju životinja koje on pogodi, koji će biti poslušniji od setera i španijela koji su se tad koristili te vjeran i blagog temperamenta. Danas mu lov definitivno nije prva zadaća, ali to ne znači da u njemu ne bi bio dobar.

Labrador

I labrador je retriver i vrlo je popularna pasmina. Potječe iz Kanade 18. stoljeća, gdje je pomagao ribarima loviti ‘odbjegle’ ribice. Danas je labrador nevjerojatno svestran radni pas koji se često koristi u terapijske i policijske svrhe. Ali i za donošenje divljači u lovu. Prema nekim je izvorima najpopularnija pasmina na svijetu. Usput, ako uspijete pogledati film ‘Marley & Me’ bez da pustite suzu, svaka vam čast.

Engleski baset

Iako je mnogima ovog psa zbog njegove neobične građe (vidi naslovnu fotografiju) pomalo teško zamisliti kao lovačkog, oni su upravo za to uzgojeni. Nakon što je njegov predak iz Francuske u 19. stoljeću uvezen u Englesku, formirana je ova pasmina. Sjajan njuh i nevelika visina bili su idealni za lov na malu divljač, poput kunića. I danas ga neki vode sa sobom u lov jer baset gotovo pa da ne voli ništa više od – slijeđenja traga. Dobro, osim hrane…

Posavski gonič

Inteligentan i vrlo privržen svom gospodaru, posavski je gonič već stoljećima omiljen među hrvatskim lovcima. Nastao je od prastarog panonskog goniča koji se najprije uzgajao u Posavini u 16. stoljeću, a kasnije je proširen po cijeloj državi. Vrlo je ustrajan pas, a kažu da ‘radi’ nešto sporije od svog istarskog rođaka. Za razliku od nekih s našeg popisa, još je uvijek vrlo tražen zbog svoje primarne zadaće.

Istarski kratkodlaki gonič

Kao i ‘posavac’, ovaj je pas vrlo ustrajan ako treba loviti zeca, divlju svinju… Omiljen je kod lovaca, osobito onih koji love na oštrom, kamenitom terenu. I to stoljećima – prvi prikaz ove stare pasmine je, vjeruje se, slika u kapeli na groblju kraj istarskog mjesta Beram iz 1474. godine, a navodno se uzgajao još i stoljeće prije. Kao i posavski gonič, autohtona je hrvatska pasmina.

Irski seter

 

Pasmina koja je postala popularna i zahvaljujući atraktivnom crveno-smeđem krznu, irski su seteri u svojoj pradomovini od 18. ili 19. stoljeća uzgajani za lov na ptice. Od ljubavi prema lovu i dalje im je ostala potreba za mnogo aktivnosti, radoznalost, ljubav prema istraživanju novih prostora. Ponekad ne vole manje životinje, što je im je ‘ostatak’ lovačkog instinkta.

Jack Russell terijer

Ovaj mali hiperaktivni ‘zvrk’ uzgojen je u 19. stoljeću. Engleski svećenik John ‘Jack’ Russell kupio je malu bijelo-smeđu ženkicu terijera po imenu Trump i došao je na ideju da stvori pasminu koju bi mogao koristiti u lovu na lisice. Jack Russell danas je više-manje jednak kao i prije dva stoljeća i vjerojatno bi, čim vidi lisičju jazbinu, krenuo u akciju. Upozorenje: ako naiđete na neku čudnu masku kao Jim Carrey i njegov Jack Russell Milo 1994. godine, ne dajte psu da je navuče…