10 sportova u kojima je lopt(ic)a nekad toliko brza da je jedva vidite golim okom

10 sportova u kojima je lopt(ic)a nekad toliko brza da je jedva vidite golim okom

Znate li kojom brzinom se udara lopta u nogometu, a kojom pak u hokeju na ledu?
Zoran Stupar
Zoran Stupar
1 min
prije 8 m

Gotovo nevidljiva golim okom, lopt(ic)a u nekim sportovima ponekad putuje tolikom brzinom da nam je potrebna usporena snimka da bismo vidjeli njenu putanju. Donosimo vam popis 10 sportova u kojima je lopt(ic)a najbrža.

Badminton

Tko bi rekao da je pernata ‘loptica’ u ovom sportu najbrža od svih sportova? Početkom 2017. danski igrač Mads Pieler Kolding udario je volej brzinom od čak 426 km/h.

Golf

Loptica u ovom sportu prilikom udarca doseže velike brzine, a najveću je postigao Ryan Winther kada ju je 2013. udario brzinom od 349.38 km/h.

Pelota (Jai alai)

Ovaj sport porijeklom iz Baskije često je nazivan najbržim sportom na svijetu zbog brzine kojom se loptica odbija od zidova, uz pomoć posebnih naprava na rukama. Najveća izmjerena brzina loptice je 302 km/h.

Squash

Australac Cameron Pilley je 2014. godine udario servis brzinom od 281,6 km/h i srušio svjetski rekord. Iz nekog razloga, njegov brat jednom je prilikom odlučio bez majice stati pred lopticu i primiti servis u leđa. Suludo.

Tenis

Hrvatski tenisač Ivo Karlović jedan je od najbržih servera u povijesti muškog ATP Toura; u Davis Cupu 2011. servirao je brzinom od 251 km/h. No, najbrži zabilježeni servis ipak pripada Australcu Samuelu Grothu, koji je na Challenger turniru 2012. servirao čak 263,4 km/h. Zanimljivo, protivnik ga je uspio vratiti.

Nogomet

Vjeruje se da je najjači šuter u nogometu 2006. godine postao Brazilac Ronny. On je jedan udarac iz slobodnog udarca uputio brzinom od 211 km/h. Lopta se na snimci gotovo pa nije vidjela.

Lacrosse

Ovaj sport popularan u SAD diči se jednom od najbržih loptica na svijetu. Rekord je 2015. postavio Patrick Luehrsen, koji ju je puknuo brzinom od 192,96 km/h.

Hokej na ledu

Najveća brzina paka dosad zabilježena je u Rusiji – tijekom All-Star utakmice KHL-a, u kojem nastupa i naš Medveščak, Alexandar Ryazantsev uputio je udarac brzinom od 183,7 km/h.

Hurling

Sport koji porijeklo vuče iz vremena starih Kelta jedan je od najbržih na svijetu. TJ Reid iz irskog Kilkennya je 2014. puknuo loptu brzinom od 181,1 km/h

Baseball

Zanimljivo, rekord u bacanju bejzbolske loptice postavljen je daleke 1974. godine. Brzinom od 174 km/h bacio ju je Nolan Ryan.