4 načina kako “začiniti” trčanje

4 načina kako “začiniti” trčanje

Andrea Šalinović
Andrea Šalinović
1 min
prije 4 god

I najvećim zaljubljenicima u trčanje, ovaj sport katkada može postati jednoličan pa traže načine kako promijeniti svoju trkačku rutinu, a odraditi kilometre u nogama. Srećom, postoji puno alternativa koje i kod nas postaju sve popularnije te također imaju natjecateljski karakter koji će održati razinu adrenalina i potaknuti kompetitivnost koju mnogi trkači imaju u sebi. Evo nekih od njih:

1. Trail trčanje

Najjednostavniji opis ove vrste trčanja bio bi da umjesto po cesti, trčite po prirodnom, neravnom terenu. Predstavlja dodatan izazov za svakog trkača, jer umjesto uobičajenog noga pred nogu, treba razmišljati gdje nogu staviti kako bi održali stabilnost i ne bi se spotaknuli, ili još gore ozlijedili. Koordinaciju pokreta svakako treba uvježbati, dozvoliti da “uđe u noge”, stoga se preporua s ovim sportom najprije početi po nezahtjevnom terenu kao što je park i tek onda krenuti na terene s usponom i neravnijom podlogom.

2. Orijentacijsko trčanje

Slično kao trail trčanje, orijentacijsko trčanje odvija se u prirodi, a osim same brzine trčanja, traži se i orjentacija u prirodi. Na natjecanjima su trkači opremljeni mapom i kompasom, a zadatak je da do cilja prođu što više kontrolnih točaka. Ovaj sport je jako zabavan i za djecu pa se njime može baviti cijela obitelj.

3. Trčanje s preprekama

Trčanje s preprekama i kod nas je od nedavno dobilo natjecateljski karakter, a pred sudionike stavlja brojne izazove kao što je penjanje preko zidova, puzanje u blatu, provlačenje ispod bodljikave žice, nošenje vreća uzbrdo… Svaka takva utrka je i za iskusne trkače veliki izazov te će sigurno pomaknuti svačije granice

4. Cani cross

Kao što i samo ime kaže cani cross je trčanje sa psom. Mnogi vlasnici pasa su ovo već prakticirali na svojim omiljenim rutama, a sada to mogu činiti i natjecateljski. Pas je za vlasnika vezan elastičnom uzicom koja mu je vezana oko struka, a osim spremnosti samog vlasnika, važno je i da je pas u kondiciji te da može izdržati kilometre do cilja.