Kako odabrati sportsku aktivnost za svoje dijete?

Kako odabrati sportsku aktivnost za svoje dijete?

Karmen Korda
Karmen Korda
2 min
prije 2 god

Početak školske godine je „iza ugla“ i onog pravog životnog „tempa“ od kojeg se tako lijepo odmorimo ljeti. Za neke to znači prelazak u viši razred, promjenu škole, upisivanje u vrtić ili pak prvi razred. U svakom slučaju, pripreme su sigurno već polako krenule, a uskoro će biti u punom jeku. Osim klasičnih obveza koje sa sobom donosi škola, mnogi roditelji svoju djecu upisuju i na različite izvannastavne ili izvanškolske aktivnosti. Bilo da je riječ o učenju stranog jezika, glazbenoj školi ili nekom sportu, važno je odabrati za dijete prihvatljivu i korisnu aktivnost, a naravno sukladno njegovim afinitetima i mogućnostima.

Zašto je važno dijete upisati na neku aktivnost?

Bez obzira radi li se o umjetnosti, sportu ili nekoj specifičnoj vještini, aktivnosti u kojima će dijete sudjelovati u slobodno vrijeme igraju izrazito važnu i ponekad ključnu ulogu u njegovu razvoju. Strukturirano slobodno vrijeme još od malih nogu pridonosi razvoju odgovornosti, sposobnosti organiziranja vremena te naprosto zdravijem odrastanju. Naravno, sve treba biti u granicama koje su prihvatljive za dijete i nikako ne valja pretjerivati u broju aktivnosti u kojima će vaše dijete sudjelovati. Potrebno je u svakom danu ostaviti vrijeme za igru i kreativnost djeteta.

Djeca i tjelesna aktivnost

Današnji sedentarni način života nije karakterističan samo za odrasle već nažalost postaje karakterističan i za djecu. Sjedenje u školi, gledanje televizije, igranje kompjuterskih igrica – sve to je mnogo izraženije nego što je bilo prije, primjerice, 20 godina. Činjenica je da se djeca značajno manje igraju na zraku, trče za loptom, igraju „lovice“ ili ostalih nekada najpopularnijih igara.

Sve je veći broj djece s prekomjernom tjelesnom težinom, zdravstvenih poteškoća koje nastaju uslijed sedentarnog odrastanja i generalno one djece sa slabijim motoričkim i ostalim vještinama koje se razvijaju najčešće tjelesnim aktivnostima. Tu je i neizostavna socijalna komponenta koja je prisutna posebice u grupnim aktivnostima. Upravo stoga važno je razmisliti o pronalasku optimalne tjelesne aktivnosti za vaše dijete, one u kojoj će ono uživati, u koju će se rado uključiti i u kojoj će ustrajati.

Na što treba pripaziti prilikom odabira?

Odabir tjelesne aktivnosti za dijete može biti izazovno i mnogi roditelji pokleknu aktualnim trendovima ili svojim preferencijama, a zaborave se voditi onim najvažnijim – željama i karakterom vlastitog djeteta. Stoga se često dogodi da dijete prebacuju s jedne aktivnosti na drugu tražeći „onu pravu“, a u biti kod djeteta izazivaju smanjenje samopouzdanja i loše utječu na razvoj odgovornosti i ustrajnosti u životu općenito.

1. Karakter djeteta

Jedna od prvih stvari koje je potrebno osvijestiti je kakav je karakter vašeg djeteta, odnosno je li ono komunikativno ili povučeno, preferira li grupne ili individualne aktivnosti. To će suziti vaš izbor odmah u startu. Bitno je procijeniti hoće li uključivanje u grupnu aktivnost vašem povučenijem djetetu pomoći u socijalizaciji i u daljnjem ostvarivanju socijalnih kontakata ili će se dogoditi potpuni kontraefekt, odnosno potencijali razvoj socijalne anksioznosti.

2. Tjelesne predispozicije

Nakon toga, procijenite tjelesne predispozicije djeteta i pokušajte biti što objektivniji. Ponekad visina, građa tijela ili motorika mogu biti otežavajući ili olakšavajući faktor tako da svakako uzmite u obzir i samu anatomiju vašeg djeteta.

3. Sportovi na „dobrom glasu“

Uzmite u obzir koji su sportovi na glasu kao dobri za zdraviji i kvalitetniji razvoj općenito. Tako je, primjerice, za plivanje uvriježeno vjerovanje kako pogodno djeluje na cijelo tijelo, posebice na kralježnicu. Tu su i sportovi poput atletike koja izrazito povoljno utječe na pravilno izvođenje temeljnih obrazaca kretanja koje svakodnevno koristimo. Ples je također na glasu kao izrazito povoljna aktivnost za razvoj djeteta jer paralelno utječe na razvoj tjelesne spreme i kreativnosti.

4. Želja djeteta

I na kraju, ne zaboravite na želju svog djeteta! Ako vaše dijete silno želi biti košarkaš ili košarkašica, baletan ili balerina, veslač ili veslačica, poslušajte ga iako možda mislite da ono nikako nije za to! Neka se okuša u onome što želi, to će mu samo pomoći u izgradnji njegove ličnosti i osobnosti. Također, ako imate većih nedoumica ili neke posebne okolnosti vezane za vaše dijete, najbolje se savjetovati sa stručnjakom.