5 pitanja koja si trebate postaviti prije kupovine rola

5 pitanja koja si trebate postaviti prije kupovine rola

Andrea Šalinović
Andrea Šalinović
2 min
prije 4 god

Sunčani dani mame nas vani i često baš u ovo doba razmišljamo kojim sportom na otvorenom se baviti. Ukoliko ste odabrali rolanje, nemojte samo otići u trgovinu sportskom opremom i odabrati prve role koje vam se svide. Donosimo detaljan vodič kako odabrati role koje će odgovarati vašem entzuzijazmu za bavljenje osim sportom.

1. Kakvim se rolanjem želim baviti?

Danas su uvriježene kategorije rekreativne / fitness role, inline hockey, slalom, downhill, freeskate / urban, street / aggressive i offroad role. Ukoliko za sebe kupujete prve role, prije nego što ste uopće svladali osnove kretanja na njima, kupite role za rekreaciju / fitness srednjeg cjenovnog razreda, veličine kotača od najmanje 84mm i tvrdoće do 85a. Isto napravite i za svoje klince, bez obzira ako im se neki drugi modeli učine lijepši ili više cool, ipak je važno da najprije pravilno svladaju osnove.

2. Koliko često planiram voziti?

Ukoliko niste odlučili ozbiljnije zakoračiti u rolerski svijet, nema smisla investirati poveći iznos za povremenu vožnju. Gotovo svaki proizvođač u svakoj kategoriji ima modele za početnike, napredne i profesionalne korisnike.

3. Koju veličinu odabrati?

Kako je unutarnji uložak ili „liner“ svakih rola od neke vrste memorijske pjene ili spužve u kombinaciji s neoprenom ili drugim suvremenim tkaninama odnosno materijalima, ukoliko vam noga više ne raste, nemojte kupiti role koje su vam duljinom komotne. Umjesto toga, potražite role koje su vam „na knap“ po dužini, jer će se korištenjem prilagoditi obliku vašeg stopala.

4. Kako znam da li mi role „pašu“?

Svakako role morate vezati i zakopčati gornju kopču „buckle“ i malo pokušati pomicati zglob naprijed -nazad i bočno prema unutra i prema van, kako bi bolje osjetili odgovaraju li vam. Ako se pitate koliko ih čvrsto treba vezati, zamislite da obuvate visoke gojzerice. Trebaju biti pripijene uz stopalo i gležanj, ali ne smiju vam izazivati neugodu.

Nakon što ste odredili odgovarajuću veličinu i oblik rola, role ne smiju štipati s gornje strane stopala, sa strane na malom prstu i ne smiju biti preuske na ristu stopala. To često znači da je kalup rola preuzak za vaše stopalo, te će vam raditi žuljeve i nećete uopće uživati u rolanju.

Plastični remen kod gornje kopče mora biti stegnut tako da imate dojam da vam daje potporu, ali ne smije izazivati ojedice, a još manje zaustavljati krvotok.

5.  Koliko brzo planiram voziti?

Ukoliko imate iskustva s vožnjom na rolama, a i dalje se planirate voziti samo rekreativno, nema razloga da ne idete na brže modele s tri kotača, s veličinom kotača od 90 do 125 milimetara i tvrdoćom sve do 90a, što je najveća tvrdoća koja se na tržištu nudi za kategorije rekreativnog i tzv. urban / freeskate rolanja, koje su donekle srodne. S većim kotačima moći ćete se voziti i po zahtjevnijim površinama od savršeno glatkog asfalta, pa vam ni osvajanje grada pri velikim brzinama neće biti problem.

5.