5 pravila uz koja ćete na rolama biti sigurni i samouvjereni

5 pravila uz koja ćete na rolama biti sigurni i samouvjereni

Andrea Šalinović
Andrea Šalinović
1 min
prije 4 god

Mnogi se boje stati na role zato jer ne znaju rolati; neugodno im je padati, zbog čega im prijete i ogrebotine, ozljede. No, ako se pridržavate idućih pet pravila koje vam preporuča Koturaljkaški savez Hrvatske, rolanje će za vas biti jedan od najsigurnijih sportova.

1. Prođite desetak sati škole rolanja

U Hrvatskoj djeluje nekoliko licenciranih škola rolanja: u Puli, Zagrebu, Rijeci, Splitu, Slavonskom Brodu. U njima rade licencirani treneri koji će vas naučiti kako se pravilno rola. Naučit ćete kako ne pasti i kako pravilno pasti, kako se ustati, kočiti, okrenuti se…

2. Nosite zaštitnu opremu

I kada učite i kada naučite rolati, ovo je vrlo važno. Oprema uključuje kacigu, štitnike za dlanove, laktove, zapešće i koljena te kacigu.

3. Naučite kočiti s kočnicom

Mnogi početnici najviše problema, uz održavanje ravnoteže, imaju s kočenjem. Kočnice zasigurno nisu ugrađene na role kao ukras – naučite ih koristiti. Ako se odlučite za školu rolanja, to će biti jedna od osnovnih tehnika koje ćete učiti.

4. Kontrolirajte svoju brzinu

Osobito kad ste početnik. Veća brzina znači manje vremena za reakciju u slučaju nepredviđene situacije i veću mogućnost da ozlijedite sebe ili druge.

5. Poštujte prometna pravila

Za rolere vrijede sva pravila kao i za pješake. Primjerice, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, roleri se ne smiju voziti kolnikom. Sigurnost neka vam uvijek bude na prvom mjestu. Kaciga na glavu, a pamet u glavu.