6 razloga zašto svoje dijete upisati na balet

6 razloga zašto svoje dijete upisati na balet

Karmen Korda
Karmen Korda
2 min
prije 2 god

Gotovo svaka curica bar jednom tijekom svog djetinjstva sanja o tome da postane balerina. Divi se prekrasnim baletnim kostimima, lepršavim pokretima, gracioznim skokovima i piruetama, a ponajviše špicama – posebnim baletnim papučicama u kojima balerine mogu stajati na prstima. Pa čak i ako smo zaboravili na naše djetinje snove, sigurno se i nama dan danas dogodi da, prilikom posjeta nekoj baletnoj predstavi, pomislimo kako bi bilo lijepo bar jednom stati na pozornicu i doživjeti to posebno iskustvo izvođenja neke od najpoznatijih baletnih koreografija.

Naravno, balet nije rezerviran samo za djevojčice. Iako je pretežno „ženska“ umjetnost, mnogo je baletana koji nas svakodnevno impresioniraju svojom izvedbom i savršeno izgrađenom muskulaturom.

Ipak, balet nije samo ono što vidimo na pozornici. Raskoš, kostimi, šljokice, cvijeće, scena… Iza svega toga stoji mukotrpan rad, godine i godine odricanja i zahtjevnih treninga. Balet zahtjeva posebnu posvećenost koja obuhvaća znoj i upornost profesionalnog sportaša, ali i ljubav i predanost vrsnog umjetnika. Sve to nalazi se u kompleksnom baletu – spoju profesionalnog sporta i netaknute umjetnosti.

Put malih balerina i baletana uistinu je poseban, a djeca koja su neko vrijeme išla na balet (ali i njihovi roditelji) osjetila su brojne benefite. Stoga pročitajte čemu sve balet može pridonijeti u razvoju vašeg djeteta i razmislite o svom odgovoru ako vaše dijete izrazi želju za pohađanjem baletnih satova.

1. Pravilno držanje

Gracioznost balerina i baletana ponajviše proizlazi iz njihovog predivnog i pravilnog držanja. Baletne vježbe nemoguće je izvesti u pogrbljenom položaju i bez aktivacije stabilizatora kralježnice. Stoga je pravilno držanje prva stvar koju djeca moraju usvojiti kad se upišu na balet, a obzirom naše tijelo jako dobro pamti pokrete koje je usvojilo u djetinjstvu, pravilno držanje dijete će zadržati tijekom cijelog života.

2. Snažna muskulatura

Znamo da balerine i baletani imaju izrazito izdefinirane i snažne mišiće. Cijeli baletni sat sastoji se od niza pomno isplaniranih vježbi kojima se stvara snažna i, prije svega, funkcionalna muskulatura. Tako će vaše dijete samim usvajanjem temeljnih baletnih pokreta i vježbi razviti snažne mišiće trupa koji će mu tijekom cijelog života štititi leđa te izdužene i elegantne mišiće ekstremiteta, posebice nogu, koji će zauvijek pamtiti obrasce usvojene u najranijoj dobi te će uvijek s lakoćom usvajati neke nove pokrete, tehnike i obrasce.

3. Fleksibilnost

Fleksibilnost je često zanemarena komponenta fitnesa. Što smo stariji, to je naša fleksibilnost sve slabija i slabija. Balet ne samo da je izvrstan za poboljšanje fleksibilnosti, već se u sklopu baletnog sata usvoje i brojne vježbe koje, jednom pravilno naučene, djeca mogu prakticirati cijeloga života.

4. Gracioznost i mekoća pokreta

Ima nešto posebno u pokretima balerina i baletana. Koliko god pokret, ples ili vježba bili zahtjevni, oni će uvijek, ali uvijek izgledati kao da su izvedeni s najvećom mogućom lakoćom. Sve vježbe koje balerine i baletani uče i usvajaju od malih nogu usmjerene su upravo tome – ostvarivanju optimalne kombinacije snage i gracioznosti pokreta. To je obilježje koje zauvijek ostaje u tijelu onoga tko je bar neko vrijeme polazio satove baleta.

5. Odgovornost i dobra organizacija

Balet zahtjeva visoku razinu odgovornosti i posvećenosti još od malih nogu. To nije jedna od aktivnosti u kojoj se tolerira često izostajanje i površno izvođenje. Djeca koja se upišu na balet i odluče biti u tome ustrajna moraju razviti sposobnost izvrsne organizacije vremena, ali i visoku dozu odgovornosti kako bi uskladila svoje školske i baletne obveze.

6. Sluh i ritam

Glazba i balet idu rame uz rame. Prekrasni ritmovi klasične glazbe i klavira karakteristični su za balet. Vaše dijete razvit će osjećaj za glazbu i ritam, naučiti pratiti glazbu u svakoj vježbi i koreografiji. Kao što smo već rekli – idealan spoj tjelesne aktivnosti i umjetnosti.

Prednosti koje balet može imati za rast i razvoj vašeg djeteta su brojne, a sada smo naveli samo neke od njih. Naravno, tu je i neizostavna socijalizacijska komponenta, blagotvoran učinak baleta i klasične glazbe na mentalno zdravlje, osjećaj za estetiku i brojne druge. A ako se pak i vama sviđa ideja o upisivanju baletnog tečaja ne brinite, nikad nije kasno. Pročitajte što smo pisali o baletu za odrasle.