7 dobrobiti za vaše tijelo zbog kojih se isplati igrati tenis

7 dobrobiti za vaše tijelo zbog kojih se isplati igrati tenis

Zoran Stupar
Zoran Stupar
1 min
prije 3 god

Tenis nije bez razloga najpopularniji pojedinačni sport na svijetu. Osim što je izuzetno zabavan za igranje, vašem će tijelu donijeti brojne dobrobiti. Najbrojali smo neke od njih.

1. Kalorije se tope

Prema nekim procjenama, sat vremena rekreativnog igranja tenisa, jedan na jedan, ‘izgori’ 400 do 600 kalorija. Izvrsno za one koji žele smršaviti ili održavati tjelesnu težinu.

2. Srce je snažnije

Tenis od vas zahtijeva mnogo manjih sprinteva. Zbog toga vaše srce jače kuca te, s vremenom, jačaju anaerobne sposobnosti tijela. Na taj način smanjujete rizik od srčanih bolesti ili srčanog udara.

3. Mozak je moćniji

Svaka akcija u tenisu zahtijeva odluku – pucate li lijevo, desno, slabo, jako, kratko, dugo… Znanstvenici sa Sveučilišta Illinois zaključili su da se na taj način mogu stvarati nove veze između živaca u mozgu.

4. Raste optimizam

Znanstvenici sa Sveučilišta Southern Connecticut zaključili su da su igrači tenisa optimističniji, imaju više samopouzdanja i manje su skloni anksioznosti, depresiji i ljutnji. Osim toga, fizički, mentalni i emocionalni stres igranja tenisa će ojačati vašu sposobnost nošenja sa stresom.

5. Cijelo tijelo vježba

Za razliku od nekih sportova, kad igrate tenis cijelo tijelo vam radi. Donji dio tijela koristite za trčanje i skakanje, a gornji dio, osobito ramena i gornji dio leđa, za udaranje loptice.

 6. Kosti jačaju

Američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH) označio je tenis jednim od aktivnosti koje su odlične za jačanje kostiju ili, u slučaju onih starijih u 30, usporavanje njihovog slabljenja.

7. ‘Nabijate’ kondiciju

Kao ukupna posljedica svega navedenog, općenita tjelesna kondicija vam jača i uskoro ćete u svom lokalnom teniskom klubu unajmljivati teren dva sata bez razmišljanja.