7 nevjerojatno teških biciklističkih utrka

7 nevjerojatno teških biciklističkih utrka

Od Rusije, preko Amerike, do Patagonije.
Zoran Stupar
Zoran Stupar
1 min
prije 7 god

Neki ljudi beskrajno uživaju u tom da upoznaju granice svog tijela, izlažući ga ekstremnim naporima. Takva je situacija i među biciklistima; najodvažniji od njih upuštaju se u utrke koje su ili krajnje duge ili se održavaju u izuzetno teškim uvjetima. Odabrali smo sedam utrka koje spadaju među najteže na svijetu.

The Tour Divide

Natjecatelji kreću na 4418 kilometara dug put cijelom duljinom Rocky Mountainsa, od Kanade do granice SAD i Meksika. Nema etapa, ‘štoperica’ je uključena od starta do cilja. Biciklisti se moraju suočiti s planinama, velikim udaljenostima između gradova gdje se mogu opskrbiti, medvjedima, vremenskim nepogodama…

Red Bull Trans-Siberian Extreme, Rusija

Svi znamo da je Rusija ogromna, je li tako? E pa, najdulja etapna biciklistička utrka na svijetu vodi natjecatelje od Moskve na zapadu do Vladivostoka na krajnjem jugoistoku zemlje, na 9287 kilometara dug put. Biciklisti u 23 dana prolaze pet klimatskih i sedam vremenskih zona, Ural i četiri najdulje rijeke svijeta. Ukupno se penju 79 kilometara.

La Ruta de los Conquistadores, Kostarika

Ova utrka duga je oko 260 kilometara tijekom kojih natjecatelji moraju proći čak pet planinskih lanaca i devet različitih mikroklima. Počinje se na obali Tihog, a završava na obali Atlantskog oceana; biciklisti tri dana voze stopama konkvistadora po šljunku, poljskim putevima, asfaltu, blatu, pijesku, vulkanskom pepelu…

Transpyr, Španjolska

Od Mediterana do Atlantika, natjecatelji voze 780 kilometara po južnim padinama Pirineja, u sedam etapa. Ukupno se penju 20 kilometara, a dnevno bi trebali proći oko 110 kilometara. Fizički je izuzetno zahtjevna, no isto tako i mnogo daje, osobito u obliku predivnih pejzaža.

Race Across America

Ova utrka spaja Zapadnu i Istočnu obalu SAD-a. Natjecatelji voze više od 4800 kilometara od Kalifornije do Marylanda, preko tri planinska lanca, četiri najdulje američke rijeke i velike američke ravnice (Great Plains). Nema etapa, vozi se ‘u komadu’.

Transcontinental

Ruta za ovu utrku preko Europe varira svake godine; dosad je iznosila od 3200 do 4200 kilometara. Trajala je sedam do 10 dana, tijekom kojih nema etapa. Dosad se počinjalo u Ujedinjenom Kraljevstvu i Belgiji, a završavalo u Turskoj i Grčkoj. Natjecatelje se ohrabruje da sami odaberu svoju rutu, a postoji tek nekoliko ‘checkpoint’-ova.

The Yak Attack

Organizatori je opisuju sličniju borbi nego utrci – borbi između biciklista i majke prirode. Riječ je o seriji planinskih utrka, od Nepala, preko Šri Lanke, do Patagonije. U Nepalu se natjecatelji bore s visinom, u Šri Lanki s vrućinom, a u Patagoniji sa zastrašujućim vjetrom.