7 osnovnih stvari koje morate imati za bavljenje cestovnim biciklizmom

7 osnovnih stvari koje morate imati za bavljenje cestovnim biciklizmom

Andrea Šalinović
Andrea Šalinović
1 min
prije 3 god

Cestovni biciklizam najrasprostranjenija je disciplina ovog sporta, a mi smo pitali Matiju Kvasinu, jednog od trenera u “Školi biciklizma Zagreb” da podijeli s nama nekoliko savjeta oko kupnje osnovne opreme:

1.  Adekvatan bicikl

Ne treba biti najskuplji na svijetu posebice ako ste se tek početi baviti biciklizmom. Nije loše nabaviti i neki rabljeni, kako biste na istom naučili one prve osnove, jer biti će grešaka i krivih poteza koji mogu rezultirati padanjem bicikla ili pak odustajanjem. Stoga se ne želite baciti u veliki trošak oko nabavke najskupljeg bicikla, već krenete lagano.

2. Kaciga

Nikud bez kacige! Odaberite je prema veličini i namjeni.

3. Pedale+ šprinterice

Nema smisla voziti bicikl u tenisicama ako mislite trenirati jer gubite 30-40% snage zbog toga što ne možete vući pedalu prema gore. Pritiskanjem samo prema dole gubite, jer ne koristiti puni okretaj.

4. Dres

Odjeća za bavljenje biciklizmom treba biti prikladna za vrijeme i vanjske temperature ovisno o sezoni.

5. Alat za popravke

Sa sobom treba nositi mini pumpu i zračnica te alat, kako radi puknute gume ne biste ostali negdje na cesti.

6. Svjetla

Obavezno je stražnje svjetlo, a preporuka je imati i prednje koje koristite po danu. Time dobivate na sigurnosti krećući se kroz promet jer vas vozači automobila bolje vide i prihvaćaju kao sudionika prometa štoi jeste od trenutka kada se krećete po cesti/kolniku.

7. Ciklokompjuter

Ovaj dio opreme nije nužan, ali pomaže imati uređaj koji će snimati gdje ste bili i što radili kako bi ste mogli pratiti vlastiti napredak te će vam ujedno služiti kao dodatna motivacija.