Akademija trčanja počela s treninzima, pozvani su svi koji žele trčati

Akademija trčanja počela s treninzima, pozvani su svi koji žele trčati

Zoran Stupar
Zoran Stupar
2 min
prije 1 god

Akademija trčanja ‘Slavko Petrović’ Decathlon u Zagrebu je nedavno primila svoje prve studente. Što je škola trčanja? Zašto se ova zove baš Akademija? Kako izgleda tipičan trening? Da bismo to doznali, razgovarali smo sa Zoranom Kljaićem.

Ustanite iz stolice i recite – dosta!

Ideja škole trčanja iznikla je iz ljudske potrebe, a to je tjelesna aktivnost. Sjedilački način života na duge nam staze donosi negativne zdravstvene posljedice.

– Akademija trčanja je zamišljena i pokrenuta s ciljem da svima onima koji su svjesni gore navedenih činjenica ponudi i omogući da na lakši način i uz naš stručan nadzor i motivaciju promijene svoj način života – pojašnjava naš sugovornik.

Akademija trčanja Slavko Petrović – Decathlon nosi ime jednog od najboljih atletičara i trenera u Hrvatskoj, renomiranog stručnjaka koji iza sebe ima niz domaćih i međunarodnih uspjeha, kako osobno tako i s drugim atletičarima. Sam naziv Akademija upućuje na izdizanje kvalitete na jednu višu razinu.

 

Ono što ju bitno razlikuje od ostalih škola trčanja je činjenica da je iznikla iz profesionalnog atletskog kluba koji u svojim redovima ima sve uzraste atletičara, kao i olimpijce i olimpijske kandidate i to upravo u disciplini  srednjih i dugih pruga: 5 km, 10 km i maraton.  Pored svakodnevnog rada s hrvatskim reprezentativcima i olimpijcima, naši treneri su se odlučili na pokretanje Akademije trčanja kako bi svojim znanjem dodatno pomogli svima onima koji se žele priključiti trkačkom pokretu – pojašnjava nam Zoran.

Treninzi traju, možete se priključiti

Treninzi u Akademiji počeli su 5. ožujka i traju sve do konca listopada. Još uvijek se možete uključiti – čim prije, tim bolje. Grupe trenutno imaju od osam do 15 polaznika, a podijeljene su prema njihovim trenutnim mogućnostima. Treninzi se odvijaju u bitno manjim skupinama nego u drugim školama trčanja.

– Pri upisu svaki će polaznik naznačiti da li je početnik, povremeno ili redovito trči. Trener u prvih par treninga procjenjuje fizičku spremu svakog pojedinca te mu prilagođava trening raspoređujući ga u određenu ‘jakosnu’ grupu trkača. Grupe ne prelaze 15 polaznika što treneru i voditeljima daje mogućnost da se odmah posvete svakom pojedinom trkaču i na taj način prate napredak svakog pojedinca. Grupa ima svog voditelja koji trči s njom, predvodi i pokazuje vježbe te vodi računa da se trening provede prema planu – priča Zoran.

Početnici kreću trenirati kombinacijom trčanja i hodanja, da bi s vremenom smanjivali dužinu hodanja, a povećavali dužinu trčanja. Cilj je da nakon dva-tri mjeseca početnik može istrčati tri, četiri kilometra ‘u komadu’. Zanimljivo, onima koji se pokažu boljima nudi se i mogućnost nastupanja za Atletski klub Svetice.

Početnici – nema straha

U Akademiji posebnu pažnju posvećuju početnicima koji su zabrinuti za to kako će se snaći u trčanju. Želi ih se ispravno i postepeno uvesti u taj svijet, kako bi se, primarno, izbjegle ozljede te kako bi u tom svijetu što duže i ostali.

– To je prije svega zdrava navika i zalog za zdravu i sretnu starost, koju bi trebali svi prakticirati par puta tjedno – zaključuje Zoran.

Inače, u Akademiji postoji i atletski vrtić u koji će djeca ići kad roditelji treniraju. O tome nešto više u narednom članku.