Američki nogomet sve je popularniji, jedan igrač objasnio nam je zašto ga svatko može zaigrati

Američki nogomet sve je popularniji, jedan igrač objasnio nam je zašto ga svatko može zaigrati

Mnogi dječaci razmišljali su o tome da jednom zaigraju američki nogomet.
Zoran Stupar
Zoran Stupar
1 min
prije 7 m

U tim godinama nismo znali da se razlikuje od ragbija, samo da je pravi ‘muški’ sport. On u Hrvatskoj u prošlosti nije bio osobito popularan, a iz filmova i vijesti smo stekli dojam da je riječ o sportu punom ozljeda i teških fizičkih kontakata.

No, zaboravimo na trenutak predrasude. Jer cijela istina ima mnogo sastavnih dijelova.

Jeste li, primjerice, znali da postoji beskontaktna verzija ovog sporta (flag football), koja se (natjecateljski i rekreativno) igra i u Hrvatskoj? Znate li da se već godinama igra prvenstvo Hrvatske u ovom sportu i to njegove obje verzije – beskontaktnoj (flag) i kontaktnoj (tackle football)? Jeste li čuli da klubovi američkog nogometa postoje u Zagrebu, Zaprešiću, Osijeku, Splitu, Bjelovaru i Dubrovniku i da ga igraju i djevojke?

Svoj smo pogled usmjerili prema jednom od ovih gradova. Za oko nam je zapeo jedan kršni Bjelovarčanin. Dino Dozan predsjednik je i igrač Bjelovar Greenhornsa, jedne od momčadi koja nastupa u hrvatskom prvenstvu, u obje ‘discipline’, tackle i flag. Dino nam je dao tri osnovna razloga zašto bi se svatko tko ima afiniteta, prema njegovom mišljenju, trebao okušati u američkom nogometu.

1. Prijateljstvo i humanost

– Rekreativno bavljenje i treniranje američkog nogometa donosi prijatelje za cijeli život. U mom slučaju to je zaista tako, a vjerujem i kod drugih klubova. Od osnivanja Greenhornsa 2008. godine upoznao sam preko američkog nogometa jako puno ljudi od kojih za neke stvarno mogu reći da smo prijatelji i koji su mi bili spremni pomoći kad sam pomoć trebao. Američki nogomet je sport koji spaja ljude, pogotovo jer se sve više širi Europom. Isto tako, zajedništvo u vlastitom klubu je veliko i mi smo jedna velika obitelj. Tako smo, primjerice, zajedno odlučili biti društveno odgovorni i nešto i vratiti društvu pa često pomažemo onima kojima je to najpotrebnije – kaže Dozan.

2. Fizička aktivnost

– Igranje tacklea ili flaga je fantastičan sport za razvijanje tijela, odnosno dobre kondicije. Drillovi na treningu su atraktivni i brzi. Opseg pokreta football igrača je velik i zaista zahtijeva koncentraciju i razmišljanje na samom treningu, a pogotovo na utakmici. Kardio, intervalni treninzi, sve je to spojeno u jednu cjelinu. Isto tako sam sport zahtijeva iznimnu pripremu u teretani i to je još jedan način kojim pripremamo tijelo za napor koji ovaj sport zahtijeva – pojašnjava Dozan.

3. Nisu potrebni samo veliki, široki i visoki igrači

– U footballu ima mjesta za svakog. Jako puno pozicija na terenu zahtijeva i određeni fizički tip i predispoziciju. Isto tako, football je nalik šahu. Strategija postavljanja igrača po terenu, odabiranje akcija za obranu, napad, više nalikuje na situaciju kad dvoje vojskovođa raspoređuju svoje trupe. Svaki igrač mora znati što točno radi na terenu i prema tome jača svoju disciplinu, nesebičnost te radnu etiku – zaključuje naš sugovornik.