Bili smo na finalu BLOK-a, najpopularnijeg penjačkog natjecanja u Hrvatskoj

Bili smo na finalu BLOK-a, najpopularnijeg penjačkog natjecanja u Hrvatskoj

Zoran Stupar
Zoran Stupar
2 min
prije 5 god

Tomislav Šproh u akciji, foto: Ivana Pevec

Oko 140 penjača okupilo se u subotu, 9. ožujka, u penjačkoj dvorani Fothia na finalu najpopularnijeg penjačkog natjecanja u Hrvatskoj – BLOK-a.

BLOK (Boulder Liga Od Kontinenta) ove se godine održala po jubilarni deseti put. Penjalo se četiri kola u četiri dvorane – Lepoglava, Varaždin te zagrebačke The Hive i Fothia, dok je ‘tekma’ u Bregani odgođena zbog tehničkih problema. Natjecatelji su sakupljali bodove pa su u subotu bili proglašeni ukupni pobjednici svih kategorija.

Penjanje za sve

BLOK je vrlo popularan (i) zbog činjenice što u njemu ne sudjeluju samo vrhunski ‘boulder’ penjači već se penje u nekoliko kategorija. Tako su tu dvije rekreativne kategorije, jedna za žene, a druga za muškarce. Zatim hobby kategorija u kojoj se natječu dečki, a čiji pobjednik svake godine prelazi u onu najjaču – pro kategoriju, koja također ima svoju žensku i mušku verziju.  U subotu je po prvi put održano i natjecanje u ‘veteranskoj’ Masters kategoriji, u koju su pristup imali iskusni penjači i penjačice stariji od 40. I to, mogli bismo reći, vrlo uspješno s obzirom na broj i kvalitetu natjecatelja.

Foto: Ivana Pevec

Sjajna atmosfera na finalu

Natjecanje u Fothiji bilo je pravi vrhunac sezone jer su se, za razliku od ostalih ‘tekmi’, penjale i kvalifikacije te se zatim održalo finale u koje je ušlo po šest najboljih natjecatelja iz hobby i pro kategorija.

Pred stotinjak gledatelja (što u penjačkoj dvorani znači ‘ispunjene tribine’), u izvrsnoj atmosferi, pobjedu u finalu u hobby kategoriji odnio je Viško Klarić. U ženskoj pro kategoriji najbolja je bila vrlo perspektivna Pia Čuljak, dok je u muškoj pro kategoriji slavio Tomislav Šproh.

Šproh je i ukupni pobjednik BLOK lige u svojoj kategoriji. Najbolji ‘hobist’ je Viško Klarić, a najbolja u kategoriji žene pro Lara Kmoch. Među rekreativcima najuspješniji je ove godine bio Bruno Ljuština, a među rekreativkama Helena Lazar.

‘Volim penjati finala’

– Počeo sam penjati prije 10 godina, kad sam došao na zadnje kolo BLOK-a. I otad sam bio na svim sezonama. Ovo je prvi put da sam pobijedio – kaže Tomislav Šproh (25) i nastavlja:

– Sve je bilo kako treba. Dobro sam se osjećao tijekom kvalifikacija, koža na rukama je dobro izdržala. Volim penjati finala, to je totalno drugačiji mindset. Potpuno sam fokusiran na smjer. Razlika je samo što svi gledaju u tebe. Ali to mi ne smeta. Fokusiran sam, zabavljam se i tražim rješenje koje je meni najbolje za svladavanje smjera – rekao nam je ukupni pobjednik najjače kategorije i, slobodno možemo reći prema viđenom u subotu, miljenik publike.

Foto: Ivana Pevec

Sjajna organizacija

I organizatori su se ponovo iskazali. Ove je godine natjecanje i digitalizirano zahvaljujući online aplikaciji rafoASU.com, kuda su natjecatelji tijekom ili nakon ‘tekme’ mogli unositi svoje rezultate pomoću pametnog telefona. A finale u Fothiji je, osim perfektne organizacije, imalo i rekordan nagradni fond od čak 50 tisuća kuna. Osim toga, svi natjecatelji na poklon su dobili vrećice za magnezij i majice.

Iza svega toga stoji neumorni Varaždinec, Perica Levatić.

– Sezonom sam super zadovoljan. Imali smo najviše natjecatelja i najveći nagradni fond dosad. Na finalu je bilo 140 ljudi, a kroz cijelu sezonu se natjecalo skoro 200 natjecatelja. Za usporedbu, prve godine je na finalu bilo jedva 40-ak natjecatelja. Ono što mene posebno veseli je da je finale pratilo više od 100 gledatelja, što je za penjačka natjecanja poprilično velika brojka – zadovoljan je naš sugovornik.

Vjerujemo da će iduće sezone broj natjecatelja i gledatelja opet biti rekordan i da će ova lijepa priča ostati tradicijom.