Čuli ste za škole trčanja, a znate li za školu biciklizma?

Čuli ste za škole trčanja, a znate li za školu biciklizma?

Andrea Šalinović
Andrea Šalinović
1 min
prije 2 god

Sigurno ste čuli za škole trčanja, a jeste li znali da postoji i škola biciklizma? Ideja je došla od nekoliko prijatelja koji se biciklizmom bave preko 20 godina, profesionalno i rekreativno. „Kada smo prije 5 godina otvorili klub „Škola biciklizma Zagreb“ uzor nam je bilo razne škole trčanja koje su već bile ozbiljno rasprostranjene. Shvatili smo kako broj biciklista na cestama raste iz dana u dan, dok smo prije desetak godina gotovo pa poznavali svakog koga smo sreli na cesti. Susrećući te „nove“ bicikliste odmah bi uočili neke greške koje rade, što je i normalno, obzirom klubovi koji bi približili znanje i iskustvo novim biciklistima nisu baš rasprostranjeni. I tako smo mi krenuli u našu misiju…“, rekao nam je Matija Kvasina, jedan od trenera.

Škola tijekom ljetnog računanja vremena ima 3 cestovna i 3 brdska treninga tjedno, dok se dolaskom hladnijih dana radi 1 suhi trening za razvoj opće kondicije, jedan trenažer trening, te dva treninga biciklom na otvorenom koja u slučaju lošeg vremena mijenja planinarenje Sljemenom ili obližnjim obroncima Plešivice ili Ivanščice.

Prednosti ovakvih vođenih treninga biciklizma su mnogostruke, a Matija nam je izdvojio neke. „Prednost znanje i iskustvo kojeg smo spremni podijeliti. To nije nešto što možete pronaći na You tube-u ili u knjigama. To je iskustvo onih koji su prošli sve što se proći može te koji odmah na prvu vide gdje radite grešku prilikom treninga te vas ispravljaju te samim time ubrzavaju u vašem osobnom napretku. Imate trenera koji pazi na vašu tehniku vožnje što uvelike povećava sigurnost i učinkovitost te daza vrijeme treninga ne dolazi po pretjerivanja s intenzitetom. Tu je i grupni rad koji povećava ukupnu motivaciju svih te isto tako ubrzava napredak jer kad ste u grupi koja zna što radi onda vi od njih učite od prve do zadnje minute treninga jer nesvjesno kopirate ono što oni rade od okretaja, držanja, ponašanja, ulaska u zavoj.“, objasnio je.