Ekstremni sportovi kod kojih se pogreške ne opraštaju

Ekstremni sportovi kod kojih se pogreške ne opraštaju

Ekstremni sportovi nisu nužno i jako opasni, no uvijek uključuju jednu dozu (osjećaja) opasnosti i mnogo adrenalina.
Zoran Stupar
Zoran Stupar
1 min
prije 4 god

Odabrali smo sedam možda i najekstremnijih sportova od kojih će mnogima zastati dah, a srce zakucati jače i od same pomisli da se njime bave.

Padobranstvo

Sama činjenica da skačete s visine od nekoliko kilometara iz zrakoplova u bezdan dovoljna je da većini ljudi utjera strah u kosti. Padobranstvo je, zapravo, prema statistikama dosta siguran sport. No, to ne znači da nije ekstreman. Osobito za one koji se boje visine.

Base jumping

Skakanje padobranom s litica, zgrada ili drugih visokih struktura mnogo je opasnije od skakanja iz zrakoplova jer skakač ima mnogo manje vremena i prostora za reakciju. Da je ovaj sport doista ekstreman dokazuje i to da je na mnogim mjestima ilegalan.

Free soloing

Slobodno penjanje po stijeni bez ikakve zaštite, iznad zone sigurnosti, zasigurno spada među najopasnije sportove, jer penjač jednostavno ne smije pogriješiti. Oslanjajući se na svoju snagu i spretnost, nema alternative osim da se popne do vrha.

Letenje

Letenje u posebno dizajniranom odijelu pomoću kojeg se letač održava u zraku zastrašilo bi i mitskog Ikara. Osobito ako se, umjesto s helikoptera ili paraglajdera, skače s ruba stijene. Letač pada okomito brzinom od samo 40 km/h, no zato leti naprijed brzinom od 100 km/h i više. Greške nisu dozvoljene.

Alpinizam

Penjanje po stijenama, osobito ako govorimo o visokim planinama, sa sobom nosi mnogobrojne opasnosti ako alpinist nije psihički i fizički odlično pripremljen (a nekad i kad jest). Iako alpinisti koriste sigurnosnu opremu i pomagala za penjanje, ono se često odvija u ekstremnim vremenskim uvjetima, najčešće izuzetno niskih temperatura. Tu je uvijek i opasnost od lavine.

Highlining

Odnosno, hodanje po užetu na velikoj visini. Zamislite da pokušavate održavati balans na par centimetara debelom užetu razapetom između dvije stijene dok je ispod vas provalija kojoj jedva da vidite dno. Dovoljno da zaplaši i najhrabrije. Većina hodača hoda sa zaštitom – no, neki i ne.

Ronjenje

Koliko je predivno, toliko je i opasno; ronjenje je sport koji svaki ronilac mora shvatiti najozbiljnije. Nije svaka vrsta ronjenja jednako ekstremna, ali svima je zajednička jedna stvar – kako čovjek nije stvoren da diše ispod vode, tehnike moraju biti strogo poštovane, a oprema ispravna.