Istražujemo: Je li penjanje siguran sport za djecu?

Istražujemo: Je li penjanje siguran sport za djecu?

Andrea Šalinović
Andrea Šalinović
1 min
prije 3 god

Iako mnoga djeca biraju rasprostranjenije sotrove kao što su na primjer nogomet, plivanje ili atletika, zna se dogoditi, kao u mom slučaju, da dijete izrazi želju za nekim adrenalinskim sportom kao što je penjanje. Roditelj si prirodno tada postavi puno pitanje, istražuje potrebnu opremu, penjačke dvorane, natjecanja, no ponajprije, je li ovaj ekstremni sport siguran za moje dijete. To pitanje postavili smo Zoranu Bartoliću iz zagrebačke penjačke dvorane Fothia.

“Ukoliko se radi o boulder penjenju gdje je visina stijene do 4.5 metra, ispod stijene su smještene strunjače kao faktor osiguranja, a kod leda penjanja gdje je minimalna visina stijene 15 metara, penjači su osigurani užetom i ostalom opremom koju uče pravilno koristiti.”, rekao nam je Bartolić te odagnao naše sumnje o nesigurnosti.

Dodaje kako je iz njihovog iskustva idealna dob za kretanje s ovim sportom 4-4.5. godine jer su djeca u toj dobi još dosta zaigrana te nemaju naučeni strah od visine. Trening je tada više kombinacija igre i upoznavanja s penjanjem kao dobra baza za daljnjii razvoj snage, izdržljivosti, fleksibilnosti i motorike.

Naravno, može se krenuti i kasnije, a poznati su penjači koji su svoj puni potencijal ostvarili tek u kasnijoj dobi. “Idealno bi bilo raditi selekciju kao i u drugim sportovima, ali to isto ne bi bila garanacija jer smo svjedoci mnogih koji su tek kasnije sazrijeli i počeli postizati dobre rezultate na natjecanjima, što samo dokazuje činjenicu da je penjanje individualan sport i da dosta toga ovisi o trenutnoj spremnosti pojedinca i da ima kvalitetnu podršku u vidu trenera, roditelja, kluba itd.”, kaže Bartolić.

Djeci je kretanje i istraživanje prirodno urođeno, tako da penjanje dođe kao prirodan nastavak tih aktivnosti.