Izvještaj s utrke Ultrabericus: 7 krugova Danteovog pakla

Izvještaj s utrke Ultrabericus: 7 krugova Danteovog pakla

Vladimir Šimović
Vladimir Šimović
2 min
prije 2 god

Ultrabericus je utrka koja se ove godine održala 16.03., a nazvana je po sistemu brda južno od Vicenze, grada u regiji Veneto, na sjeveru Italije. Sistem brda s pripadnim vrhovima formira prirodan paralelogram, a utrka, sa svojih 66.5 km, vodi trkača duž stranica tog imaginarnog paralelograma. Utrka je kružnog karaktera i počinje i završava u Vicenzi, na Piazzi dei Signori. Trkače je na početku i na kraju u obliku kipa nadzirao i sam Dante, koji se kao član organizacijskog tipa pobrinuo svojom prisutnošću navijestiti sedam krugova pakla i patnju koja slijedi.

Težina utrke proizlazi iz njene brzine

Ne, utrka nije tehnički zahtjevna. Staza je zapravo vrlo pitoma. Dapače, jedna od mogućih i manjih zamjerki je i to što je u prvih deset kilometara imala previše betona. Utrka nije imala niti previše teških uspona, sa svojih 2450 metara nadmorske za savladati, ne nudi puno strmih i dugih zapreka koje treba osvojiti, već više konstantan niz uspona i spustova od kojih se možda dva ili tri mogu okarakterizirati kao „teški“.

Pa u čemu je onda problem i gdje je tu točno prije spomenuti Danteov pakao? Pa upravo taj manjak zahtjevnosti staze čini utrku vrlo trčljivom i u tom grmu leži zec. Iako se radi o trail stazi, prije bih je opisao kao trail pistu na kojoj se manje – više trči cijelo vrijeme, s minimalnim prekidima za onih par strmijih metara uspona i spusta. Težina ove utrke proizlazi iz njezine brzine.

Najbrži Hrvat – Predrag Nikolić

Da bih opisao koliko je staza brza, spomenut ću da ju je pobjednik, Talijan Christian Modena, pretrčao u ritmu 5 minuta po kilometru.

Od malobrojne ekspedicije Hrvata koji su odlučili trčati utrku, najbrži je bio Predrag Nikolić, koji je završio 26. od 905 trkača koji su završili utrku. Komentirajući utrku nakon završetka, zapravo smo iznenađeni što ju je tako malo Hrvata posjetilo. Vicenza je relativno blizu Hrvatske, a profil terena je vrlo sličan terenu na „100 milja Istre“, utrci koja je ove godine poprište prvenstva Hrvatske. Sa svojih skoro 67 km, Ultrabericus je doslovce iste duljine kao utrka od 67 km na 100 Milja Istre, a profil staze je sličan. Svakako bih utrku preporučio svim trkačima koji se slijedeće godine planiraju spremati za trčanje 110 km na 100 milja Istre.

Odlična organizacija uz vojsku volontera

Možda razlog relativnoj nepoznatosti utrke među Hrvatima leži i u jednom od rijetkih organizacijskih propusta same utrke, a to je da su manje više sve informacije o utrci na talijanskom jeziku, a da je naći informacije na engleskom jeziku na službenoj internetskoj stranici ekvivalent potrage za Atlantidom. Još jedna zanimljivost koju smo doživjeli na utrci jest manjak finišerske medalje. O samom koncept finišerske medalje bi se svašta dalo reći, ali ona je već postala standard na svakoj dužoj utrci, a sve češće se dijeli i za distance od pet kilometara, dok su nas na kraju Ultrabericusa dočekali finišerska pamučna New Balance majica i finišerski bedž. Osim toga je organizacija bila divna. Svakih deset kilometara staze dobro opremljene stanice za okrjepu, fantastično označena staza i cijela vojska volontera.

Kad štapovi fale kao bivša djevojka!

Meni osobno je ovo bila teška utrka. Nakon što sam preambiciozno odradio prvih dvadeset kilometara, slijedećih dvadeset sam to plaćao čistom patnjom na svakoj uzbrdici. Nije pomoglo što sam iz meni nepoznatog razloga krivo pročitao nadmorsku visinu utrke (čak 1000 metara manje) i zaključio da mi ne trebaju štapovi. U nekim trenutcima su mi falili više nego bivše djevojke dan nakon prekida!

Ali na kraju sam se uspio mentalno posložiti i odraditi brzo zadnju trećinu utrke i zapravo relativno brzo istrčao meni do sad najdužu utrku.

Ultrabericus bih svakome preporučio, pogotovo ljubiteljima mirnih i ne zahtjevnih trail staza, a za početnike je tu i Urban trail, utrka od dvadesetak kilometara. A s obzirom da utrka starta u subotu ujutro, u večernjim satima (a i slijedeći dan) možete uživati u jednom šarmantnom talijanskom gradu i prekrasnoj okolici. A za one kojima nije dosta trčanja, dan poslije (u nedjelju) se u Vicenzi održava i utrka na 10 kilometara.