JEDRENJE KAO ŽIVOTNA ŠKOLA

JEDRENJE KAO ŽIVOTNA ŠKOLA

Administrator
Administrator
1 min
prije 2 god

Iako ga smatraju sportom, što u jednom dijelu i jest, jedrenje je puno više od toga.  Za neke predstavlja samo olimpijsku disciplinu, za druge rekreaciju, a za mnoge jedrenje je način života.

Ono što je najzanimljivije kod ove aktivnosti jest da za bavljenje njome morate doista sabrati sva svoja znanja i vještine kako bi uspjeli vješto upravljati jedrilicom i biti u skladu s morem i vremenskim uvjetima te preostalim natjecateljima, ako se bavite regatnim jedrenjem.

Stoga možemo reći da za djecu koja tek kreću učiti jedriti, jedrenje  predstavlja vrlo živu praktičnu nastavu u kojoj je zastupljeno nekoliko školskih predmeta, a ono glavno je da su školsku klupu, bilježnice i olovke zamijenili s jedrilicom, kormilom i bijelim jedrom.

5 školskih predmeta zastupljenih u jedrenju:

1. TJELESNA I ZDRAVSTVENA KULTURA – jedrenje kod djece razvija raznolike motoričke, funkcionalne te kognitivno-konativne sposobnosti.  No, osim navedenih sposobnosti, kroz jedrenje djeca razvijaju i natjecateljski duh, rad u timu te fair play igru.

2. PRIRODA I DRUŠTVO / BIOLOGIJA – more i vjetar su glavni mediji potrebni za jedrenje. Svako dijete se na vrlo praktičan način upoznaje s vjetrovima, vremenskim uvjetima, klimatologiji, morskim živim svijetom te ekologiji.

3. MATEMATIKA – da, da, dobro ste pročitali – matematika. Pravilo kako jedriti u orcu, kako izvršiti pojedini manevar te pod kojim kutevima najbolje iskoristiti silu vjetru, ne bi bilo moguće bez znanja geometrije i vektora.

4. TEHNIČKA KULUTRA – dobro se zna kako svaki jedriličar mora znati brinuti se o svom brodu: namjestiti konope, pričvrsti vijke, montirati kormilo, zalijepiti sve što se može i mora, pronaći rješenje u slučaju da nešto pukne na pučini….i još mnogo, mnogo toga.

5. POMORSKA ŠKOLA – možda nije službeni predmet u školi no ne bi bilo loše ubaciti ga u kurikulum. Kroz jedrenje djeca osim učenja sportskih elemenata uče široki spektar znanja i vještina: pomorske vještine, preživljavanje na moru, snalaženje u prostoru te ono najbitnije poznavanje svojih vlastitih granica.

Bez obzira na životni put i karijeru koju će vaše dijete slijediti u budućnosti, ranim upoznavanjem s jedrenjem, osim mnogobrojnih znanja i vještina, razviti će vrlo značajne osobine: samopouzdanje, hrabrost, radne navike, strpljenje,  koje će mu pomoći u daljnjem snalaženju u životu.  Jedrenje je doista životna škola u malom.

Autorica: Aida Del Mar

Fotografije: Nikola Šiško