Kitesurfing – zmaj i daska za skokove u visine

Kitesurfing – zmaj i daska za skokove u visine

Karmen Korda
Karmen Korda
3 min
prije 3 god

Jeste li ikada čuli za kitesurfing? „Surf“ koji je glavni dio ove izvedenice logički nas navodi na to da pomislimo kako je riječ o nekoj vrsti surfanja, što uistinu i jest tako. Riječ je o ekstremnom sportu koji se izvodi na vodenoj površini (moru, jezeru, oceanu) uz pomoć dva osnovna rekvizita – zmaja (kite) i daske. Kitesurfer se nastoji kretati po površini vode na dasci uz pomoć vjetra i zmaja koji ga, naravno, pokreću. Kao što je slučaj i kod klasičnog surfanja, vjetar je neophodan, ali ne i valovi. Tako svrha ovog sporta nije „uhvatiti“ što veći val i kretati se na njemu, već cilj ovisi o kitesurfing disciplini. Kod freestyle discipline kitesurfer nastoji izvesti što zanimljivije i ekstremnije akrobacije, dok je kod hang time discipline cilj što više vremena se zadržati u zraku. Tu su još i utrke (race) te freeride. S obzirom na ekstremnost i iznimnu zanimljivost samog sporta, ne čudi da je kitesurfing sve popularniji kako među samim sportašima, tako i među publikom.

Izum koji se donio promjenu

Ovaj ekstremni sport svoje korijene ne vuče tako daleko u prošlost kao što je slučaj kod „običnog“ surfanja. Nastao je tek krajem 20. stoljeća kada su francuska braća Legaignoux izumili specifičnu vrstu zmaja s mogućnošću plutanja na vodenoj površini koji je neophodan u ovom sportu. Upravo se izum njihova proizvoda smatra početkom komercijalnog kitesurfinga. Od tada do danas razvijena su brojna rješenja unapređenja dizajna, materijala i funkcionalnosti zmajeva za kitesurfing. Ni ne čudi nas konstantan razvoj zmajeva s obzirom na to da je laka upravljivost zmajem ključna u ovom sportu, a upravo ta karakteristika razdvaja kvalitetne od nekvalitetnih zmajeva.

Daska čini razliku

Da biste uopće pokušali „kajtati“, osim zmaja, neophodna je i daska. Daske za kitesurfing razvile su se prema modelu za surfing i windsurfing, a u početku su bile asimetrične. Ipak, kako je kitesurfing ipak specifičan, tako je zahtijevao i razvoj optimalnog rješenja daske koja se u njemu koristi.

Tako su danas najpopularnije simetrične daske za kitesurfing, a na tržištu postoje brojni modeli, čak i oni posebno dizajnirani za kajterice kojih je sve više. Simetrične daske, odnosno daske sa simetričnim krajevima, nazivaju se twintip, a na njima se i najbrže napreduje.

Koliko je kitesurfing uistinu zahtjevan?

Pročitamo li samu definiciju kitesurfinga i vidimo da je riječ o vodenom sportu u kojem se kajteri kreću po površini vode uz pomoć zmaja i daske te upravljaju zmajem kako bi se dizali u visine i izvodili akrobacije, sigurno bismo se na prvu složili da je riječ o iznimno zahtjevnom sportu, namijenjenom samo najhrabrijima. Ipak, imamo i dobre vijesti! Ako se želite okušati u kitesurfingu nije vam potrebno prethodno iskustvo i vrhunska atletska spremnost. Upravo je zabava i brz napredak ono što ljude osvoji čim ih ponese vjetar.

Progres je ključ zabave i ono što motivira kajtere. Jednom kada savladate „vožnju“ po vodi, održavanje ravnoteže i upravljanje zmajem, vrijeme je za pravu zabavu. Polako krećete sve brže kajtati, postajete sve okretniji i spretniji te dođe vrijeme i za prvi skok. Kada savladate prvi skok spremni ste i za svoje prve akrobacije, čak i za vožnju na valovima.

Naputci za početnike

Dobra vijest za sve je ta da je kitesurfing ipak vrlo „mlad“ sport i da se većina početnika nije nikada prije susrela niti sa srodnim sportovima. Učenje počinje od samih osnova te pruža početnicima dobre temelje koji su ključ svakog uspjeha. Također ne možemo zanemariti ni činjenicu kako je ponekad učenje nove vještine bez ikakve podloge ili prethodnog iskustva bolje i često učinkovitije jer nemamo predodžbu koja nas može ometati.

Satovi za početnike su od presudne važnosti i svaki kajter preporučit će početniku da učenje prepusti profesionalcima, radije nego da sami pokušaju usvojiti ovu specifičnu vještinu. Tečaj za početnike obično se sastoji od tri dijela: puštanje zmaja na zemlji, puštanje zmaja na vodi te ustajanje na dasku i vožnja na dasci. Osim temeljnih vještina, na tečajevima za početnike naučit ćete dosta toga, od prepoznavanja sigurnih uvjeta za kitesurfing, preko razumijevanja plima, struja i opasnosti, pa sve do pravila kretanja po vodi.

Oprema za kitesurfing

Ako se želite okušati u ovom ekstremnom sportu, trebat ćete kvalitetnu i sigurnu opremu. Najvažniji dijelovi opreme su, naravno, zmaj (kite) čija veličina ovisi o jačini vjetra, šipka i konopi čija duljina i veličina moraju odgovarati zmaju te daska koja također mora biti odgovarajuće veličine (za početnike se često preporučuje veća daska).

Također će vam trebati sigurnosni pojas, povodac i sigurnosni nož, prsluk, kaciga posebno dizajnirana za kitesurfing i odijelo ako ste se odlučili za lokaciju gdje su temperature vode nešto niže.

U životu treba postavljati izazove, neka savladavanje ovog sporta bude vaš sljedeći!