Koje su dobrobiti bavljenja snowboardingom?

Koje su dobrobiti bavljenja snowboardingom?

Ovaj sport od vašeg tijela zahtijeva rad svih velikih grupa mišića, osobito onih u nogama i mišića jezgre.
Vinko Tomić
Vinko Tomić
1 min
prije 3 god

Kada je Sherman Poppen tamo negdje 60-ih godina prošlog stoljeća pričvrstio dvije skije jednu uz drugu da bi zabavio svoje kćeri, nazvavši svoj izum ‘snurfer’, vjerojatno nije ni sanjao da će sport uskoro postati izuzetno popularan diljem SAD-a, a kasnije i šire.

Snowboarding je proteklih godina uzeo maha i u Hrvatskoj pa tako u našoj zemlji djeluje nekoliko klubova čiji se članovi usavršavaju u ovom sportu.

Koje su, dakle, dobrobiti bavljenja snowboardingom? Izdvojili smo njih nekoliko.

Povećavanje fleksibilnosti i ravnoteže

S obzirom na to da ovaj sport od vas zahtijeva da često i naglo mijenjate brzinu i smjer te da u isto vrijeme ne padnete dok jurite padinom, vaše tijelo će nakon mnogobrojnih treninga reagirati povećanjem svoje fleksibilnosti i ravnoteže.

Poboljšanje raspoloženja i zaboravljanje svakodnevnih problema

Kad se bavite snowboardingom, tijelo izlučuje endorfine, neurokemikalije odgovorne za osjećaj sreće i dobrobiti. Boravak u prirodi također doprinosi jačanju osjećaja sreće. Naravno, kao što uvijek naglašavamo, bavljenjem sportom zaboravit ćete na svakodnevni stres. Jednostavno nemate vremena razmišljati o problemima koji vas možda muče.

Jačanje koncentracije

Zahvaljujući svojim karakteristikama, snowboarding od vas zahtijeva maksimalnu pozornost i koncentraciju. Ove dobre navike nesvjesno ćete prenositi i u svoj svakodnevni život, dok se ne bavite sportom.

Izgaranje kalorija

Ovaj sport izuzetno je intenzivan i zahvaljujući tome tijelo sagorijeva mnogo kalorija. Ovisno o terenu i intenzitetu vježbe, prosječna osoba u jednom satu može sagorjeti između 250 i više od 600 kalorija. Stoga je idealan i za one koji žele smršaviti. Naravno, uz pravilnu i uravnoteženu prehranu.

Jačanje tijela

Bavljenje snowboardingom od vašeg tijela zahtijeva rad svih velikih grupa mišića, osobito onih u nogama i mišića jezgre. Rade i ruke i ramena, pomoću kojih držite ravnotežu, dižete se kad padate i sl.

Jačanje samopouzdanja i pronalazak novih prijatelja

Svladavanje svake nove vještine povoljno utječe na čovjekovo samopouzdanje. Što više napredujete, što bolje boardate, bit ćete sigurniji u sebe. Uz to dolazi i upoznavanje novih ljudi, stvaranje novih poznanstava, prijateljstava, veza.

Putovanja

Mnogi koji se požele okušati u ovom sportu to ne mogu učiniti u svom gradu pa će se uputiti do nekog odredišta gdje je to moguće. Upoznat ćete nove krajeve u koje možda nikad ne biste otišli da niste poželjeli boardati.