Koje su najteže trkačke utrke u Hrvatskoj?

Koje su najteže trkačke utrke u Hrvatskoj?

Od maratona do "stotke".
Zoran Stupar
Zoran Stupar
1 min
prije 2 god

Koje su najteže trkačke utrke u Hrvatskoj? Odabir je, naravno, osobna stvar svakog trkača. Mi smo zamolili Nikolu Horvata, hrvatskog reprezentativca u trailu, da istakne svoje kandidate za najnapornije među napornima. Nije nas razočarao…

Velebit Ultra Trail

Utrka po najvećoj hrvatskoj planini ove godine imala je svoje 17. izdanje. ‘Jako zahtjevna utrka. I organizaciju je teško ostvariti jer gore na Velebitu okolina je surova. To je 82 kilometra bez GPS signala, vode, hlada, nema ničeg. Teško je tako dugo vremenski izdržati i u organizaciji, a kamoli trkačima koji to sve prolaze’, kaže Horvat.

Sljemenski maraton

‘Vrlo iscrpljujuća i zahtjevna utrka’, opisuje Nikola prvu trail utrku u Hrvatskoj, koja je premijerno organizirana još 2000. godine kad trail kao službena disciplina još nije ni postojao. Organizatori su u to vrijeme bili desetak godina ispred drugih na ovim prostorima. Sljemenski maraton ima reputaciju najteže trke ovog tipa u Hrvatskoj. Samo oni najspremniji i najhrabriji se usude uhvatiti u koštac s tri ‘paklena’ sljemenska kruga od po 14 kilometara, s više od 1500 metara visinske razlike.

Zrmanja trail

Ova utrka prvi put se održala 2016. godine. ‘Bila je strahovito teška. Ja sam očekivao da će biti lakša. Oko 30 kilometara, matematika kaže da je uglavnom riječ o nizbrdici. Ali teren… Kanjon, nema staze, naslagane su škrape. To je strašno teško za trčati. Pao sam nekoliko puta’, prisjeća se naš sugovornik.

Cro 100

Riječ je o pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u ultramaratonu na 100 kilometara. Koliko je teško pretrčati ovoliko kilometara dokazuje da organizatori uz ovu utrku organiziraju i utrke na 50 i 25 km, kako bi privukli dovoljan broj trkača.

Bilo koji maraton

“Trči se satima, a na kraju presuđuju sekunde. Potreban je izrazit fokus, svaki maraton je izuzetno težak”, zaključuje Horvat.