Megapopularni sportovi koji u Hrvatskoj nikad nisu masovno zaživjeli

Megapopularni sportovi koji u Hrvatskoj nikad nisu masovno zaživjeli

Entuzijasti rade na tome da ih populariziraju.
Zoran Stupar
Zoran Stupar
1 min
prije 5 god

Ljubitelji ovih sportova u svijetu se broje u stotinama milijuna, čak i milijardama, no u Hrvatskoj su oni još uvijek na margini zanimanja javnosti. Srećom, tu su entuzijasti koji rade na tome da ih populariziraju. Možda i vi na ovom popisu pronađete nešto za sebe.

Hokej na travi

Hokej na travi je treći najpopularniji sport na svijetu. Procjenjuje se da ga prati oko dvije milijarde ljudi na četiri kontinenta. U Hrvatskoj se prvi put zaigrao u 19. stoljeću, a trenutno djeluje 13 klubova, od kojih je sedam u Zagrebu, a ostali u široj okolici metropole. Trenutni prvak Hrvatske je HK Zelina, koji je prekinuo niz od 12 uzastopnih naslova zagrebačke Mladosti.

Baseball

Ovaj tipično američki sport, koji je izuzetno popularan i u Japanu, u Hrvatskoj još mora zaozbiljno uhvatiti korijene. To ne znači da se baseball u Hrvatskoj ne igra već dugo; prvi je put zaigran još za vrijeme Prvog svjetskog rata, kada su ga sa sobom ‘uvezli’ američki vojnici, a prvi hrvatski baseball klub ‘Nada’ u Splitu je osnovan 1975. U Hrvatskoj djeluje 16 klubova, a većina se nalazi u široj okolici Zagreba. Hrvatska muška baseball reprezentacija igra u elitnoj skupini europskog baseballa. Trenutni prvak države je već spomenuta ‘Nada’, koja je osvojila i međunarodno natjecanje Euro Interleague.

Golf

Golf, nažalost, ima reputaciju elitnog sporta kojeg igraju samo oni dubljeg džepa. To, kao i nedostatak infrastrukture, vjerojatno su razlog što u Hrvatskoj nikad nije populariziran. Šteta, jer riječ je o sportu koji natjecanje kombinira s boravkom u lijepom prirodnom okolišu. Ipak, čini se da i golf postaje sve bliži širokim masama, osobito nakon što je od 2016. postao olimpijski sport. Najavljena je i izgradnja nekoliko novih igrališta u Hrvatskoj.

Američki nogomet

O tome koliko je ovaj sport popularan u svjetskim razmjerima govori to što ima otprilike jednako ljubitelja koliko i košarka. Američki nogomet u Hrvatskoj se igra posljednjih desetak godina. Osnovan je i nacionalni savez, a 2016. godine ligu je igralo šest momčadi iz šest hrvatskih gradova, od Osijeka do Dubrovnika. Trenutni prvaci Hrvatske su Split Seawolves.

Kriket

Drugi najpopularniji sport na svijetu u Hrvatskoj igra šačica entuzijasta, dok ga u svijetu prati više od tri milijarde ljudi. Zanimljivo, kriket se igra isključivo po suhim vremenskim uvjetima, a utakmice mogu trajati čak pet dana. U Splitu je prošlog ljeta po prvi put održana Mediteranska kriketska liga u kojoj su nastupila dva hrvatska kluba – Sir Oliver Split i Kriket klub Zagreb.