Najpopularniji sportovi s loptom ljeti sele na pijesak

Najpopularniji sportovi s loptom ljeti sele na pijesak

Karmen Korda
Karmen Korda
3 min
prije 2 god

Toplije vrijeme donosi brojne prednosti, od puno češćeg provođenja vremena na otvorenom, preko raznovrsne ponude organiziranih aktivnosti pa sve do širokog spektra tjelesnih aktivnosti koje lijepo vrijeme samo po sebi uvjetuje.

Tako se u kasnije proljeće i ljeto sve više sportova „preseli“ u neke nešto drugačije uvjete. Posebno je zanimljiv širok spektar sportova koji se mogu igrati na pijesku, a upravo takva preinaka aktivnosti donosi brojne prednosti za naše tijelo.

Pijesak kao podloga

Pijesak je vrlo zahtjevna podloga, posebno kada se dugo bavite određenim sportom u „klasičnim“ uvjetima. On pruža specifičan otpor i otežava izvođenje važnih pokreta, skokova i okretaja što predstavlja izazov za agilnost i brzu promjenu smjera kretanja. Sportovi koji se igraju na pijesku odlična su tjelovježba jer znatno aktiviraju mišiće nogu, a istovremeno povoljno djeluju na ligamente i zglobne strukture.

Posebna prednost je to što se sportovi na pijesku igraju bez obuće što omogućuje višu razinu svjesnosti kontakta s podlogom i izvođenje kvalitetnijih pokreta. Isto tako, pijesak je izvrstan medij za unapređenje ravnoteže. Sportovi na pijesku uglavnom podrazumijevaju stalne rotacije, promjene smjerova i skakanje pa su samim time odlični za razvoj snage i izdržljivosti.

Ovdje smo izdvojili tri najpopularnija sporta čije su ljetne inačice iz godine u godinu sve popularnije. Pogađate o kojim sportovima je riječ?

1. Odbojka na pijesku

Ovaj vjerojatno najpopularniji sport na pijesku nastao je 1920-ih godina u Kaliforniji, SAD, iako postoje i pretpostavke kako je nastao još prije i to na samom početku 20. stoljeća na Havajima. Pravila su gotovo u potpunosti preuzeta iz klasične odbojke, ali tu su dvije ključne razlike: podloga, odnosno vrsta terena i broj igrača. Kao što sam naziv govori, ova inačica odbojke igra se na pijesku što podrazumijeva drugačiju opremu (odjeću i obuću), vrstu otpora u mišićima i zglobovima te različite prilagodbe skokova i ostalih pokreta koje specifična podloga podrazumijeva.

Osim toga, teren je za metar manji i po dužini i širini od onog za dvoransku odbojku (iznosi 8×8 u odnosu na dvoranski 9×9). Što se tiče samih pravila igre, važno je znati kako u odbojci na pijesku nije dozvoljeno igranje prstima iznad glave prilikom prijema servisa ili napada, a standard za suđenje duple lopte prilikom igranja prstima je znatno stroži. Zabranjen je i mekan dodir vršcima prstiju kojim igrač usmjerava loptu prema protivnikovom polju, a za napad je dozvoljen samo čvrsti udarac. Zanimljiva je i specifična signalizacija u odbojci na pijesku – igrač može svom suigraču iza leđa pokazati koji potez planira izvesti. Te signale protivnik ne može primijetiti i prepoznati.

2. Nogomet na pijesku

Nogomet na pijesku počeo se igrati na plaži Leme u Rio de Janeiru, Brazil. Ovaj sport vrlo je brzo stekao popularnost zbog sporta iz kojeg potječe, ali i zbog toga što su u samim počecima igranja nogometa na pijesku sudjelovale i brojne brazilske nogometne zvijezde. 1992. godine donesena su prva pravila, a donijela ih je Beach Soccer Worldwide, kompanija koja je zadužena za razvoj nogometa na pijesku, kao i organizaciju većih natjecanja. Prvo natjecanje održano je iste godine u Miamiju, a nastupili su SAD, Brazil, Italija i Argentina. Od 2005. godine organizaciju svjetskog prvenstva u nogometu na pijesku preuzima FIFA.

Dinamika nogometa na pijesku potpuno je drugačija od standardnog nogometa. Teren je dug između 35 i 37 metara, a širok između 26 i 28 metara. Kazneni prostor nalazi se u prostoru od gola do 9 metara, te je označen sa žutim zastavicama na rubu terena. Utakmica se igra 3 puta po 12 minuta, a produžeci traju po 3 minute. Jedanaesterci se pucaju dok prvi igrač ne promaši, a drugi u istoj seriji postigne gol.

Timovi se sastoje od 5 igrača, odnosno 4 igrača u polju i golmana, a dozvoljen je neograničen broj izmjena igrača. Svaki prekršaj donosi slobodan udarac kojeg izvodi igrač na kojem je napravljen prekršaj.

Nogomet na pijesku izrazito je dinamičan, a igrači mogu postići gol s gotovo svake pozicije na terenu (relativno malen teren). U jednoj utakmici bude prosječno 60 udaraca na gol i oko 11 golova.

3. Rukomet na pijesku

Kao i dva prethodno opisana sporta, rukomet na pijesku je također iznimno dinamičan i sve popularniji sport te se po dosta karakteristika razlikuje od klasičnog rukometa iz kojeg je i nastao.

Dimenzije igrališta su 27 metara dužine i 12 metara širine, a sastoji se od polja za igru i dva vratareva prostora. Timovi se sastoje od po četiri igrača na terenu i četiri rezervna igrača.

Utakmica se igra u 2 seta po 10 minuta. U slučaju neriješenog rezultata na kraju dva seta, po pet igrača iz svakog tima izvodi naizmjenično udarce (šut-aut).

Pogodak se boduje 2 boda kada ga postigne golman ili marker te kada igrač postigne pogodak iz piruete (okret u zraku za 360 stupnjeva) ili zepelina (u zraku uhvaćena i upućena lopta na gol). Svi ostali pogodci vrijede 1 bod. Ovo pravilo vrijedi za igru i za šut-aut.