Intervju: O kitesurfingu iz prve ruke

Intervju: O kitesurfingu iz prve ruke

Karmen Korda
Karmen Korda
2 min
prije 4 god

Nedavno smo pisali o kitesurfingu, ekstremnom sportu koji uključuje surfanje pomoću zmaja. Nešto više o ovom relativno rijetkom sportu odlučili smo saznati od kajtera iz prve ruke. Donosimo vam intervju s Ivom Gržetićem, kajterom iz Dubrovnika koji se već neko vrijeme bavi kitesurfngom. Što nam je rekao o svojim počecima, o kajterskoj sceni u Hrvatskoj i kajtanju općenito, pročitajte u intervjuu:

1. Kitesurfing, iako ekstreman i izrazito zanimljiv sport, prilično je rijedak na našem području. Možeš li s nama podijeliti kako si se upoznao s kitesurfingom i što te kod njega “osvojilo”?

S kitesurfingom sam se upoznao potpuno slučajno. Radeći terenski posao u Crnoj Gori, put me odveo na Veliku plažu kod Ulcinja na samom jugu Crne Gore. Tamo sam vidio mnogo kiteova u zraku. Odlučio sam se okušati u tome pa sam na Internetu pronašao kontakt IKO škole. Dakle, kitesurfing (ili kiteboarding kako ga još često nazivaju) se najsigurnije započinje kroz šest do dvanaest sati lekcija uz pratnju instruktora. IKO škole nude opremu i instruktora, a sve što vam još treba je vjetar.

2. Kako su izgledali tvoji prvi pokušaji kajtanja? Što ti je bilo najzahtjevnije, a što ti je pomoglo da se dobro snađeš i savladaš tehniku?

U principu sam počeo s pola sata malog trener-kajta i učenjem teorija o prozoru vjetra. Kada se to usavrši, uči se kako se zakačiti za trapez na pravi četiri-linijski kajt, doduše nešto manje kvadrature. S obzirom na to da su na Velikoj plaži u Crnoj Gori uvjeti za početnike idealni, pogotovo ako dođete u svibnju ili lipnju, imate ogromno prostranstvo mekanog pijeska za upoznavanje sa zmajem na zemlji. Kad se malo izvježbate na kopnu prelazite u more, prvo bez daske „bodydrag downwind“ i „bodydrag upwind“. Uz to, vježbate i kako podignuti zmaja s površine mora ako vam padne. Tek tada dolazi ono pravo – dobijete dasku i kreću prvi water-startovi.

Tada pokušavate ustati na dasku te se održati na njoj krećući se „upwind“ (uz vjetar) – u prijevodu pokušavate se vratiti u istu točku iz koje ste krenuli, a da vas vjetar pritom ne otpuše. Nakon sto izvježbate ostajanje „upwind“ postajete „independant rider“ koji može doci i unajmiti opremu ili kajtati bilo gdje na svijetu. Na toj razini još ne znate ništa osim toga sviđa li vam se kajtanje ili ne. Ako vam se sviđa, onda već razmišljate o kupnji opreme. Hoće li to biti polovna ili nova, ovisi o vašem budžetu, a bitno vam je jedino da imate vjetra i nešto na čemu ćete kajtati.

Ako me pitate tko mi je pomogao, meni su pomogli mnogi. U ovom sportu upoznate puno ljudi koji su na višoj razini i vještiji od vas pa vam daju savjete. Neki se bave profesionalno, neki su amateri, ali svatko od njih ima nešto za reći što kad-tad bude korisno.

3. Do sada si upoznao već dosta kajtera. Koliko je kitesurfing zapravo popularan u Hrvatskoj i susjednim zemljama?

Ima nešto kajtera u Hrvatskoj, ali to je kod nas uistinu dosta rijedak sport. U Dubrovniku nas ima dvojica i možda još neki koji nisu aktivni. Po mojim procjenama najviše ih ima iz okolice Neretve, Zadra i Splita te, naravno, Istre, ali to je i dalje tek par stotina kajtera u cijeloj Hrvatskoj.

4. Koji su najpopularniji spotovi u Hrvatskoj i okolici? Organiziraju li se i neki događaji kada se kajteri okupljaju?

U Hrvatskoj su najpopularniji spotovi Neretva, Viganj, Bol, Nin, Ližnjan, Medulin i Premantura. U Crnoj Gori je to Velika plaža, a Italija ima jako puno spotova pa ni nema smisla nabrajati, ali Lago di Garda i Sardiniju moram spomenuti. Što se događanja tiče, održava se prvenstvo Hrvatske i Shimuni open, koji je više svojevrsni festival vjetra.