Opća ili univerzalna sportska škola – škola za vaše dijete o kojoj biste svakako trebali razmisliti

Opća ili univerzalna sportska škola – škola za vaše dijete o kojoj biste svakako trebali razmisliti

Karmen Korda
Karmen Korda
2 min
prije 2 god

Optimalan rast i razvoj djeteta prioritet je svakog roditelja, skrbnika i svih stručnjaka uključenih u proces odrastanja djece. On uključuje više komponenti koje djeluju u sinergiji i niti jednu od tih komponenti ne bismo smjeli zanemariti. Tako su i tjelesna, emocionalna, kognitivna i socijalna komponenta jednako važne i svakoj se moramo posvetiti s posebnom pozornošću.

Tjelesni razvoj danas

Tjelesni razvoj djeteta uvijek je nekako najočitiji i nerijetko ga se uzima zdravo za gotovo, ne obazirući se na posebne karakteristike vremena u kojem se nalazimo. Djeca su još od malih nogu znatno manje aktivna i samim time podložna rizicima u smislu tjelesnog razvoja.

Suvremeni životni stil i razvoj tehnologije u određenoj su mjeri sve nas, pa tako i djecu, prikovali za stolice i ukalupili u sjedeći položaj. Upravo stoga je tjelesnom razvoju djeteta potrebno pristupiti s posebnim oprezom, strukturirano i u skladu s djetetovim individualnim potrebama.

Treba li se opredijeliti za jedan sport?

Brojni roditelji odluče se dijete upisati na neku vrstu tjelesne aktivnosti, a najčešće je to određeni sport. Ipak, koliko je god to preporučljivo i uistinu dobro rješenje, ne mora značiti da je optimalno za svako dijete. Naime, često se dogodi da dijete naprosto nije predisponirano za određeni sport ili mu se jednostavno ne sviđa.

Nakon nekog vremena dolazi do odustajanja te ostaju samo oni najbolji i najzainteresiraniji kojima i sami treneri onda nerijetko poklanjaju najviše pažnje. A što se događa s onom djecom koja odustanu? Izgube li često želju i motivaciju za daljnjim uključivanjem u bilo koji drugi sport ili aktivnost? Uključuju li se neprestano iz aktivnosti u aktivnost tražeći „onu pravu“? U cijelom tom procesu ne daje se prilika optimalnom tjelesnom razvoju djeteta, ali i ostalim komponentama koje su s istim povezane.

Opća ili univerzalna sportska škola kao rješenje

Tako su već neko vrijeme aktivne opće ili univerzalne sportske škole čiji je primarni cilj uključiti što više djece u dobi od 6 do 10 godina (niži razredi osnovne škole) u organiziranu, strukturiranu i stručno vođenu tjelesnu aktivnost. Takve škole pružaju sportske poduke sastavljene od brojnih segmenata koje pridonose optimalnom tjelesnom razvoju djeteta, njegovoj motoričkoj sposobnosti, agilnosti, temeljnim obrascima kretanja i slično. Program se nalazi negdje na sredini kontinuuma između nastavnog programa tjelesne i zdravstvene kulture i trenažnih metoda sportskih klubova. Također, kod univerzalnih sportskih škola naglašena je i odgojna komponenta (koja nekada zna izostati u sportskim klubovima), kao i ona socijalizacijska.

Gledajući s perspektive tjelesnog razvoja djeteta, u ranoj školskoj dobi odvija se intenzivan rast i razvoj, koji je ujedno i priprema za najekspanzivniji dio tjelesnog razvoja koji djecu očekuje u višim razredima osnovne škole. Upravo je stoga iznimno važno fokusirati se na razvoj motoričkih sposobnosti i temeljnih obrazaca kretanja i aktivnosti poput hodanja, trčanja, skakanja, penjanja. Za to je potrebno djeci pružiti različite sadržaje gdje će, kroz zabavu i neizostavnu socijalnu komponentu, usvojiti te obrasce i doseći optimalnu razinu razvoja. Kroz sportsku poduku djeca stječu potrebna znanja, umijeća, navike, a samim time se odgajaju za sustavno bavljenje sportom.

Opća ili univerzalna sportska škola za cilj ima i upoznati djecu s različitim sportovima i aktivnostima kako bi djeca isprobala i uvidjela što im se sviđa, u čemu su dobra i, na kraju, za koji sport bi se možda željela opredijeliti. Također je važno naglasiti kako stručnjaci koji rade s djecom u ovom modalitetu tjelesne aktivnosti obično provode dijagnostiku antropometrijskih karakteristika, motoričkih i funkcionalnih sposobnosti djece dva puta godišnje (inicijalna i finalna provjeravanja) te na temelju togu utvrđuju stupanj napretka, na kojim bi se segmentima trebalo poraditi i slično. Naglašeno je kako univerzalne sportske škole nisu usmjerene na stvaranje vrhunskih sportaša već na poticanje optimalnog razvoja motoričkih potencijala djece, ali upravo one predstavljaju temelj za stvaranje budućih vrhunskih sportaša.

Ovakva vrsta rekreacije najbolji je izbor za svako dijete koje ne pokazuje posebnu želju za određenim sportom ili aktivnošću. Dijete može upoznati brojne sportove, ali i dobiti uvid u vlastite tjelesne sposobnosti i mogućnosti.

Opće ili univerzalne sportske škole sve su brojnije, a organizirane su čak i u nekim osnovnim školama i to potpuno besplatno!