Prvi put smo zaigrali padel i oduševili se

Prvi put smo zaigrali padel i oduševili se

Svima bismo preporučili ovaj dinamičan i zabavan sport.
Zoran Stupar
Zoran Stupar
2 min
prije 3 god

Tomislav Margeta (29) jedini je licencirani trener padela u Hrvatskoj (foto: Zoran Stupar)

Kad sam krenuo prvi se put okušati u padelu, priznajem, bio sam sumnjičav. O ovom sportu sam se prije toga relativno dobro informirao i činilo mi se da će se ponoviti moji teniski neuspjesi iz maloljetnosti, kad sam u nekoliko navrata zorno dokazao koliko sam netalentiran za ovaj sport.

Međutim, kada mi je Tomislav Margeta, trenutno jedini licencirani trener padela u Hrvatskoj, ukratko objasnio pravila i kad smo počeli prebacivati lopticu preko mreže, brzo su se rasplinule sve moje sumnje. Možda će nekom zazvučati čudno, ali mene osobno padel najviše podsjeća na stolni tenis, u kojem sam uvijek bio poprilično dobar. Razlog tome su reketi koji nemaju žice nego su ‘puni’ pa su čak i ti prvi udarci završavali gdje sam želio. Tomislav mi pak kaže da su mnogi igrači padela i teniski rekreativci. No, da biste prvi put zaigrali padel ne morate ispunjavati baš nikakve predispozicije. Samo vam treba malo volje za, vjerujte mi na riječ, sat-dva vrhunske zabave.

Jednostavna pravila slična teniskim

Moj sugovornik s padelom se prvi put susreo prije dvije i pol godine. Kako se cijeli život bavio sportom, a i studirao je kineziologiju, zanimanje je preraslo u nešto više. Tražio je načina kako da sport dovede u Hrvatsku. I onda, zahvaljujući privatnoj investiciji Roberta Prosinečkog i Janka Jankovića, Zagreb je dobio prvi i zasad jedini padel centar u ovom dijelu Europe.

Foto: Tomislav Margeta

Tomislav mi je ukratko pojasnio i pravila. Padel se igra u parovima. Rekreativci ponekad zaigraju jedan na jedan, ali, kako nam kaže, nije to to. Polja su kao u tenisu, mreža je teniska, ali umjesto vanjskih crta terena tu su zidovi od pleksiglasa koji se mogu koristiti u igri. Važno je samo da loptica prvo padne u teren jer je direktan pogodak u pleksiglas u protivničkom dijelu terena – aut. Lopta u teren smije pasti samo jednom. Igrač može i namjerno udariti lopticu u pleksiglas u svom dijelu terena i tako pokušati prebaciti lopticu preko mreže. Bodovanje u igri je kao i u tenisu (15-0, 30-0…, na šest dobivenih gemova). Igrač ima pravo na dva servisa; no, umjesto smeša, u padelu se servira tako da se loptica baci prema dolje da se odbije od poda pa se onda udari. Servis mora pogoditi dijagonalno protivničko polje. Ako pogodite žičanu konstrukciju kraj sredine terena, to je aut.

Lakši je nego tenis

Pitao sam Tomislava trebate li imati kakvu predispoziciju da biste se bavili padelom.

– Ne. Pravila su vrlo jednostavna. Neka posebna tehnika za rekreativno igranje vam ne treba. Sport je puno lakši nego tenis, i zbog reketa i zbog zidova. S obzirom na to da se igra dva na dva, zanimljivije je.

Tomislav vjeruje da će padel biti zabavan svim ljubiteljima sporta i onima koji to tek namjeravaju postati. Svima bi preporučio da se u njemu okušaju.

– Dođete ovdje s troje prijatelja, družite se, zabavno vam je. Ne treba vam neka posebna tehnika, samo praksa. Brzo ćete pohvatati udarce, bit ćete na dovoljno dobroj razini da se možete istrčati, unaprjeđivati anaerobne i aerobne sposobnosti, motoriku, koordinaciju… Dolaze nam i ljudi koji se nikad nisu bavili sportom. Možda njihova igra nije na početku na nekoj visokoj razini, ali je njima uvijek zabavno. Smiju se, zabave, odu zadovoljni i vrate se. I nakon par mjeseci budu u zavidnom ritmu – zaključuje.