Pozdrav Suncu – povećajte kvalitetu življenja uz pomoć jedne od najstarijih vježbi

Pozdrav Suncu – povećajte kvalitetu življenja uz pomoć jedne od najstarijih vježbi

Karmen Korda
Karmen Korda
3 min
prije 1 god

Pozdrav Suncu, odnosno Surya Namaskara, najpoznatija je i najdugovječnija yoga vježba. Korijene vuče unazad 5000 godina te je upravo ova yoga tradicija pod UNESCO-ovom zaštitom nematerijalne svjetske baštine u Aziji i Oceaniji. Riječ ‘Surya’ na Sanskrtu znači Sunce, a riječ ‘Namaskar’ je pozdrav.

Što se krije u poznatom Pozdravu Sunca? Koje su to njegove blagodati koje osjećaju ljudi već tisućljećima? Čime je privukao i milijune „zapadnjaka“?

Pozdrav Suncu sastoji se od 12 osnovnih yoga položaja (asana) koje čine jedinstvenu i uravnoteženu cjelinu/koreografiju. Čitava vježba savršena je kombinacija osnovnih položaja, disanja, meditacije, razgibavanja, izdržljivosti i postizanja ravnoteže tjelesnog i duhovnog stanja.

Vrijeme predviđeno za izvođenje Pozdrava Suncu jest rano ujutro i predvečer, odnosno kad Sunce izlazi i zalazi. Također, isti se oduvijek izvodi licem okrenutim prema istoku s popratnim izgovaranjem odgovarajućih svetih mantri.

U današnje vrijeme i u kulturi užurbanog načina života uistinu je teško držati se drevnih principa izvođenja Pozdrava Suncu, posebno u smislu vremena i intenziteta izvođenja. Pozdrav Suncu danas ima i „zapadnjačku“ verziju koja također donosi benefite vjernim vježbačima, iako je nešto prilagođena u odnosu na izvorni predviđeni modalitet izvođenja Pozdrava.

Najčešće isticane dobrobiti Pozdrava Suncu odnose se na zdravlje, energiju i um, odnosno na postizanje ravnoteže između istih. Disanje je neizostavna komponenta vježbe i pridaje mu se posebna pozornost. Svakim udahom nastojimo „unijeti“ pozitivnu energijom, dok se svakim izdahom nastojimo „očistiti“ od negativnosti, stresa i briga koje se u nama nakupljaju.

Ova optimalna kombinacija elemenata blagotvorna je za psihofizičko zdravlje. Pozdrav Suncu, kao i svaka tjelovježba, potiče cirkulaciju i bolji protok kisika u stanice, osnažuje srce i krvožilni sustav te uravnotežuje hormone. Osim toga pospješuje i probavu, lučenje toksina te sagorijevanje masnoća. Spomenuta važnost disanja nema za svrhu samo „pročišćavanje“ i punjenje pozitivnom energijom, već znatno djeluje na respiratorni sustav, odnosno na osnaživanje pluća.

Izvođenjem Pozdrava Suncu djelujemo i na snagu različitih mišićnih skupina, ali i na fleksibilnost zglobova. Poseban fokus svakako je na stabilizatorima, odnosno mišićima trupa. Stoga je ova vježba savršena za ublažavanje simptoma i štete koje nam nanosi svakodnevno sjedenje.

Možda najblagotvorniji učinak Pozdrav Suncu ima na povećanje energije, fokus i osnaživanje imuniteta. Cijeli set vježbi zahtjeva visoku razinu koncentracije i usklađenosti, ali ujedno i mirnoće i opuštenosti. Upravo je stoga to optimalna kombinacija koja djeluje na smanjenje stresa, povećanje fokusa, smirivanje duha i energizaciju tijela. Osim toga, poboljšava i san, pamćenje i koncentraciju, kao i razinu energije i samim time i imunitet.

Kao što smo već naveli, Pozdrav Suncu sastoji se od 12 asana (yoga položaja) koji čine jedinstven „flow“.

1. Pranamasana (položaj molitve)

Spojimo noge i uspravimo se te sklopimo ruke ispred sebe kao za molitvu. U ovom položaju izdišemo.

2. Hasta Uttanasana (položaj s podignutim rukama)

Duboko udahnemo, ispružimo ruke visoko iznad sebe (dlanovi spojeni ili razmaknuti), na kralježnici radimo luk unatrag.

3. Uttanasana (prijetklon, položaj ruku prema stopalima)

Izdišemo i spuštamo ruke ispred sebe skroz do poda tako da dlanovima dotaknemo tlo ispred stopala, koljena pokušamo ostaviti ravnima, a glava treba doticati koljena i opušteno visiti. U slučaju boli i zatezanja u stražnjoj loži, savijamo koljena.

4. Ashwa Sanchalanasana (položaj konjanika)

U ovom položaju udišemo. Spuštamo se i ispružimo desnu nogu nazad, desno koljeno spustimo na pod, a lijevo savijemo. Ruke su nam na podu, ravne i u razini ramena. Pogled nam je usmjeren ravno.

5. Položaj planka

Kroz duboki izdah vodimo svoje tijelo u položaj planka.

6. Ashtanga Namaskara (pozdrav s osam točaka)

Iz položaja planka polako se spuštamo na tlo, a naša stopala, koljena, šake, prsa i čelo dodiruju tlo.

 

7. Bhujangasana (položaj kobre)

Kroz udah premještamo se u položaj kobre – ruke su uz tijelo savijene u laktovima, noge spojene, prsa otvaramo.

8. Adho Mukha Svanasana (pas prema dolje)

Izdišući se vraćamo u ležeći položaj iz kojeg podižemo kukove prema gore kako bismo stvorili položaj obrnutog slova V.

9. Ashwa Sanchalanasana (položaj konjanika)

Udišemo i vraćamo se u 4. asanu, postavljajući desnu nogu među ruke, a lijevu ispružimo.

10. Uttanasana (položaj ruku prema stopalima)

Dižemo se uz izdisaj i ponavljamo treću asanu, odnosno vraćamo lijevo stopalo pokraj desnog i iz kukova se ispružimo prema naprijed te dlanovima dotaknemo pod.

11. Hasta Uttanasana (položaj s podignutim rukama)

Ponavljamo drugu asanu i udišemo. Ruke dižemo prema gore i formiramo luk.

12. Pranamasana (položaj molitve)

Ponavljamo prvu asanu, odnosno izdišemo i vraćamo se u položaj molitve.

Za početak dovoljno je ponoviti dva kruga kako bismo „odradili“ ciklus na obje strane. Broj ponavljanja možete povećavati s vremenom. Pozdrav Suncu možete izvoditi bilo kada, samog za sebe, prije ili poslije treninga/tjelovježbe, ujutro, popodne, navečer – sve je na vama.