Zašto je ragbi 7 najbolji sport na svijetu?

Zašto je ragbi 7 najbolji sport na svijetu?

admin
admin
2 min
prije 3 god

Kad netko spomene ragbi, sigurno prvo pomislite na hrpu velikih muškaraca koji se na terenu zabijaju jedan u drugoga. Sama pomisao da ikad probate ragbi nije vam na kraj pameti i mislite da se radi o grubom sportu na kojem se samo možete polomiti? Također, pomisao da žene treniraju ragbi naprosto vam je nevjerojatna?

Cilj je ovog teksta razuvjeriti vas i razbiti neke uvriježene predrasude o ragbiju, pogotovo ženskom. 🙂

Za početak, u ovom tekstu nećemo pisati o klasičnom ragbiju koji se igra 80 minuta (dva puta po 40) i koji igra 15 igrača. Pisat ćemo o brzoj inačici, ragbiju 7, koji je od 2016. i olimpijski sport. Ragbi 7 igra 7 protiv 7 igrača na klasičnom ragbi terenu (100 metara dužine i 70 metara širine). Pozicije se dijele na igrače skupa i igrače linije. Igrači su skupa ankora i dva stupića, a igrači linije spojka, otvarač, centar i krilo. Igrači skupa obično su fizički jači i sporiji, a igrači linije sitniji, brži i okretniji. Upravo zato ragbi mogu igrati baš svi! I zato je ragbi 7 najbolji sport na svijetu.

Lopta je ovalnog oblika. Osnovno je pravilo da ona ne smije biti dodana naprijed, odnosno igraču koji je ispred lopte. Lopta uvijek mora ići unazad, osim u slučaju kad igrač puca loptu nogom; tada ju smiju hvatati igrači koji su u trenutku pucanja iza njega ili sam igrač koji je nogom plasirao loptu naprijed. Zgoditak se postiže polaganjem lopte iza linije u kojoj su rašlje. Zgoditak (try) nosi 5 bodova, a takozvano pretvaranje lopte (pucanje na rašlje drop kickom) nakon postignutog zgoditka nosi dva boda. Kad igrač ima loptu, cilj je protivničke ekipe oboriti ga i oteti mu loptu. Ako je igrač oboren, cilj mu je sačuvati loptu i otvoriti ruck te čekati da mu suigrači dođu u pomoć i izvuku loptu iz rucka. Ako je lopta dodana naprijed, sudi se skup; po troje igrača (ankora i dva stupića) iz svake ekipe spoji se te se guranjem bore za loptu. Ima tu još brojnih situacija o kojima se može pisati, no nećemo duljiti jer osnove sad znate. Jedno poluvrijeme u ragbiju 7 traje 7 minuta, što znači da utakmica traje 14 minuta. Netko bi pomislio „mačji kašalj“, no vjerujte nam da nije. Ragbi 7 izuzetno je zahtjevan sport jer 7 igrača mora pokriti teren na kojem inače igra 15 igrača. Igrači ragbija 7 moraju biti brzi, snažni i prodorni kako bi izdržali sve trkove i padove u spomenutih 14 minuta.  Uvriježeno mišljenje da je ragbi grub sport nije baš točno. Postoje određena pravila u vezi s kontaktom i svi koji grubo igraju mogu dobiti žuti ili čak crveni karton. Ragbi 7 nije ništa grublji od, primjerice, nogometa. Ragbi 7 pravi je timski sport, gradi karakter te fizičku i psihičku snagu. I zato je najbolji sport na svijetu.

 

Najvažnija natjecanja u ragbiju 7 jesu World Rugby Sevens Series, World Rugby Women’s Sevens Series, Summer Olympics i Rugby World Cup Sevens. Od muških ekipa, u ragbiju 7 najjače su Južnoafrička Republika, Fiji, Novi Zeland, Australija i Engleska. Od ženskih ekipa, u ragbiju 7 dominiraju Australija, Novi Zeland, Francuska, Kanada i Sjedinjene Američke Države.

Ragbi 7 izuzetno je brz, dinamičan i atraktivan za gledanje. I zato je, između ostalog, najbolji sport na svijetu.

Kao što možete primijetiti, na popisu nema Hrvatske. Ragbi je u Hrvatskoj općenito amaterski sport i nije baš popularan, no postoje i muška i ženska natjecanja u ragbiju 7.

U Hrvatskoj postoji tri ženska ragbi kluba – Ženski ragbi klub Nada iz Splita te Ženski akademski ragbi klub Mladost i Ženski ragbi klub Zagreb (poznate i kao Lavice, odnosno Mujeres Locas) iz Zagreba. Međusobno se natječu na Prvenstvu Hrvatske i Kupu Hrvatske, a igraju i regionalnu ragbi ligu Women Regional Rugby Series u kojoj su i NSA Sofia iz Bugarske, RAK Olimpija iz Slovenije te RK Gladijatori iz Bosne i Hercegovine. Ženski ragbi klub Zagreb od ove sezone igra i Drugu austrijsku ligu; Austrian Women’s 7s Series 2.

Ženska ragbi zajednica u Hrvatskoj jako je mala, no upravo je zato super! Ako igraš ragbi, upoznaješ nove ljude, putuješ, činiš nešto dobro za svoje tijelo i postaješ dijelom male, ali složne zajednice.  I upravo je zato ragbi 7 najbolji sport na svijetu!

 

Autor: Tihana Sedlar