RePLiga – nikad nije kasno za natjecateljsko plivanje

RePLiga – nikad nije kasno za natjecateljsko plivanje

Administrator
Administrator
1 min
prije 2 god

Zdravstveni razlozi su vodeći motiv zbog kojeg se mnogi odlučuju početi baviti plivanjem. Kao što smo već pisali, radi se o jednom od najzdravijih sportova koje aktivira gotovo sve mišiće u tijelu te tako pomaže kod bolova u leđima, kukovima, koljenima… Ne čudi što stoga što upravo plivanje mnogi liječnici preporučuju u terapeutske svrhe. No što kada nakon nekog vremena zaveslaji rukama pređu u rutinu, a brojanje pločica na dnu bazena postane dosadno? Često se pojavi želja za nečim više, za dodatnim ciljem, izazivanjem sebe i vlastitih mogućnosti. Upravo je to jedna od glavnih motivacija sudionika RePLige odnosno rekreativne plivačke lige, priča nam njen voditelj Zdravko Stefanovski.

Osjetiti adrenalin utrke

„Od samog početka ideja RePLige je približiti plivanje, kako ja volim reći, “običnim smrtnicima” – ljudima koji nikada nisu imali priliku trenirati plivanje, a zaljubili su se u ovaj sport i žele osjetiti adrenalin koji se javlja pri svakoj utrci.

U svijetu je normalno da na plivačkim natjecanjima nastupaju devedesetogodišnjaci, stogodišnjaci. Koncept RePLige je takav da na njoj mogu plivati svi od 4 do 144 godina. Ovogodišnji raspon godina je od 8 do 78.“, kaže Stefanovski.

Četrdesetak plivača po kolu

Natjecateljska kola RePLige održavaju se tijekom cijele godine na zagrebačkim bazenima Mladost, Utrina i Svetice, a dovoljno je da natjecatelji dođu u terminu održavanja i prijave se voditelju. Sudionici sami biraju koju će disciplinu plivati na dionici 50 ili 200 metara, a pliva se u parovima, svaki plivač u svojoj pruzi. Start može biti sa skokom sa startnog bloka/platforme, s ruba bazena ili iz vode. Svaka se utrka snima kako bi plivači naknadno i sami vidjeli kako su plivali. Po isplivanoj utrci svakog se plivača kratko savjetuje što može napraviti da bude efikasniji u plivanju. U svakom kolu natječe se prosječno četrdesetak plivača.

Edukativna komponenta natjecanja

„Plivačka veteranska natjecanja su vani običajna. Razlika između natjecanja vani i RePLige je ta što se na natjecanjima izvan Hrvatske striktno pridržavaju FINA pravila plivanja, dok je na RePLigi  posebno, osim natjecateljske, naglašena edukacijska komponenta. To su sitne razlike ali za popularizaciju plivanja jako bitne.“ – objašnjava Stefanovski te dodaje kako liga postoji od 2011. godine.

Najvažniji cilj RePLige je popularizacija plivanja kao cjeloživotne tjelovježbene aktivnosti i sporta pa je iz tog razloga od 2018. godine prepoznata i sufinancirana od Središnjeg državnog ureda za šport kao projekt Zagrebačkog saveza sportske rekreacije „Sport za sve“.