Sportovi za koje vjerojatno niste čuli, a negdje u svijetu su jako popularni

Sportovi za koje vjerojatno niste čuli, a negdje u svijetu su jako popularni

Na svijetu je toliko puno sportova da je nemoguće znati ih sve.
Zoran Stupar
Zoran Stupar
1 min
prije 4 god

Neki sportovi su međusobno jako slični, a drugi su posebni, ponekad toliko čudni da su nekad gotovo neshvatljivi. A neki su u dijelovima svijeta jako popularni, dok drugdje nisu ni čuli za njih. Predstavljamo vam pet upravo takvih.

Padel

Sport je porijeklom iz Meksika gdje ga je 1969. osmislio Enrique Corcuera. U posljednje vrijeme jako dobiva na popularnosti, osobito u Španjolskoj, gdje ga amaterski igra više milijuna ljudi. Popularan je i u Argentini, Portugalu, Andori… Igra se s reketom na zatvorenom terenu koji je trećine veličine teniskog terena, a kao i teniski ima mrežu po sredini. Osnovna razlika od tenisa je da teren ima zidove od kojih se loptica smije odbijati i da se koriste reketi bez žica.

Kabaddi

Ovaj kontaktni sport vrlo je popularan u Južnoj Aziji; nacionalni je sport u Bangladešu i zaštitni znak nekoliko indijskih saveznih država. Igra se tako da dvije momčadi stoje u svojoj polovici terena i u drugu polovicu šalju jednog igrača koji mora dotaknuti protivničke igrače bez da bude uhvaćen. Sport se od 1990. igra na Azijskim igrama, a Indija je u njemu najuspješnija.

Netball

Ovaj momčadski sport igraju dvije ekipe s po sedam igrača. Sličan je košarci, a najpopularniji je u zemljama Commonwealtha. Procjenjuje se da ga igra oko 20 milijuna ljudi u 80 zemalja. Najčešće se igra u školama, a najviše ga vole žene. Cilj je postići što više koševa; igraju ga dvije ekipe s po sedam igrača, koš nema tablu, loptu se smije držati samo tri sekunde i s njom se ne dribla niti trči.

Bandy

Iako na prvu izgleda kao hokej na ledu, od njega se razlikuje po tome što se ne igra s pakom već lopticom, na većem terenu i s više igrača (11 u svakoj momčadi). Vjeruje se da je drugi najpopularniji zimski sport na svijetu, iza hokeja. U Švedskoj je vrlo poznat, a u Rusiji ga igra više od milijun ljudi, a profesionalci zarađuju i po pola milijuna dolara godišnje.

Ultimate Frisbee

Popularan u Americi, gdje ga igra više milijuna igrača, ultimate frisbee je dinamičan nekontaktni ekipni sport. Cilj igre je uhvatiti disk u protivničkoj gol zoni. Igra se 7 protiv 7 na otvorenom, odnosno 5 protiv 5 kada se igra u dvorani, a utakmice se igraju ili na određeno vrijeme ili do određenog broja pogodaka. Sve probleme igrači rješavaju između sebe pa suci na terenu nisu potrebni. Ovaj sport naglašava ‘duh igre’ (eng. spirit of the game), koji je njegov fair play.