Svi znamo što je surfanje – a znate li što su bodyboarding, skimboarding, wakeboarding…?

Svi znamo što je surfanje – a znate li što su bodyboarding, skimboarding, wakeboarding…?

Vodeni sportovi na dasci u svijetu su izrazito popularni, a i u Hrvatskoj polako stječu sve više ljubitelja.
Zoran Stupar
Zoran Stupar
2 min
prije 4 god

Prvi sport koji nam pada na pamet kad govorimo o ovoj vrsti sportova je surfanje, no ono ni u kojem slučaju nije jedino. Zato smo odlučili predstaviti vam nekoliko vodenih sportova na dasci; razlike i sličnosti među njima, njihove ciljeve i obilježja.

Krenimo od najpoznatijeg. Surfanje je sport u kojem se surfer na dasci kreće na valu koji ga obično nosi prema obali. Najčešće se odvija na obali oceana, no moguće je pronaći i odgovarajuće valove na jezerima ili rijekama ili pak umjetne valove.

Pod modernim surfanjem misli se na sport u kojem surfer stoji na dasci. Ono počinje kad surfer ide prema obali pokušavajući se kretati brzinom vala. Jednom kad ga val počne nositi naprijed, surfer ustaje i ‘vozi’ ga. Osobita je disciplina surfanje na velikim valovima gdje iskusni surferi ‘voze’ valove koji su visoki najmanje šest, a oni najveći i po 25 metara.

Jedan od sličnih sportova je bodyboarding. Riječ je o sportu u kojem se sportaš na dasci, najčešće oslonjen na trbuh, pokušava održati na valovima. Od surfanja se razlikuje prema poziciji tijela i dasci, koja je kraća i izrađena od različitih tipova pjene.

Cilj bodyboardera je održati se na površini, a da bi imali veću kontrolu za to često koriste i peraje na nogama. Osim na trbuhu, bodyboarding se može izvoditi i na jednom koljenu (dropknee) ili pak stojeći, što je najmanje popularno.

Zatim, za razliku od surfanja gdje surfer sjedi na dasci dok ne dođe val, u stand up paddleboardingu (SUP) sportaš stoji i koristi veslo kako bi se kretao kroz vodu.

Ovaj sport razvio se na Havajima. Potječe iz 16. stoljeća kad su tamošnji stanovnici surfali na ogromnim daskama i do pet metara dužine, koje se nisu mogle pokretati osim veslom. U Hrvatskoj danas zaljubljenici u SUP održavaju utrke, a odnedavno se održava i prvo otvoreno prvenstvo Hrvatske.

Postoje i različite varijacije ovog sporta, poput veslanja na dasci na mirnim vodama stajaćicama. veslanja u brzacima, paddleboard (gdje se ne koristi veslo nego ruke)…

Skimboarding je vodeni sport sličan surfanju u kojem se daska (skimboard) koristi kako bi se dočekao nadolazeći val i ‘vozilo’ na njemu do obale ili pak radilo različite manevre i trikove, od kojih neki potječu iz skateboardinga.

Za razliku od surfanja, skimboarding započinje na plaži i koristi mnogo kraću dasku. Skimboarderi se oslanjaju na vlastitu snagu da bi došli do vala, a zatim na snagu vala da bi se vratili do obale. Razvio se kad su spasitelji u Južnoj Kaliforniji željeli surfati na manjim i bržim valovima od onih za surfanje.

Tu je i nekoliko sportova u kojima se sportaš na dasci ne kreće isključivo svojom snagom ili snagom prirode.

Wakeboarding je sport u kojem se sportaš na dasci, obično uz pomoć glisera koji ga vuče, vozi površinom vode.

Daska je obično četverokutna i tanka, s vezovima za noge. Wakeboardera gliser obično vuče brzinom 30-40 kilometara na sat, a oni napredniji u to vrijeme izvode trikove, koristeći valove da se odbace u zrak, gdje rade razne okrete.

Tu je i kitesurfing u kojem sportaš, koji stoji na dasci za koju je pričvršćen vezovima, pomoću vjetra upravlja velikim zmajem, koji mu služi kao jedro kako bi se mogao kretati površinom vode. Zmaj je za vozača pričvršćen trapezom koji se najčešće nosi oko struka. Vozač kod sebe ima kontrolnu polugu kojom usmjerava zmaja lijevo i desno ili ga naginje gore ili dolje.

Osim vožnje, kitesurfing omogućava izvođenje raznih akrobacija. Natjecanja se održavaju u dvije discipline – slobodan stil, u kojem se ocjenjuju trikovi i hang time u kojem se natjecatelju mjeri vrijeme otkad skoči u zrak do kad ponovo ne dotakne površinu vode.